×

De APK staat weer voor de deur

De APK staat weer voor de deur

apk keuringIeder jaar moet de auto gekeurd worden mits deze nog geen 3 jaar oud is. De APK keuring kan altijd geld kosten en daar moet je rekening mee houden. Autorijden kost nu eenmaal geld en een APK keuring hoort daarbij. Laat je regelmatig de onderhoudsbeurt uitvoeren dan zou je weinig hoeven te verwachten bij de APK keuring. Een onderhoudsbeurt controleert namelijk een groot aantal punten die bij de APK ook worden gecontroleerd.

De APK keuring is er om er voor te zorgen dat de auto’s die deelnemen aan het verkeer ook veilig zijn. Remmen zijn bijvoorbeeld een belangrijk onderdeel van de auto en die moeten absoluut goed werken. Een auto waarvan de remmen niet in orde zijn kan niet op tijd tot stilstand worden gebracht en daarmee gevaarlijke situaties zorgen. Als de auto niet voldoende remt bij de remproef dan zal deze worden afgekeurd. Ook als blijkt dat het ene wiel een bepaald percentage harder remt dan de ander. De remmen zullen dan moeten worden nagekeken en in een aantal gevallen moeten er nieuwe remmen geplaatst worden. Alles moet voldoen aan de APK keuringseisen.

Rondrijden in een auto zonder APK mag niet. De RDW weet precies wanneer de auto gekeurd moet zijn en of deze al gekeurd is. Je ontvangt automatisch een brief van de RDW dat je auto binnenkort gekeurd moet worden. Laat je de auto niet keuren en verstrijkt de APK dan kun je binnen korte tijd een flinke boete op de deurmat verwachten. Alleen als je de auto laat schorsen en als hij niet meer op de openbare weg staat dan krijg je een vrijstelling van de verplichte APK.

Valt de APK datum voor jou in een onhandige periode, denk bijvoorbeeld aan de winter (december of januari) dan kun je er ook voor kiezen om de APK op een andere datum plaats te laten vinden. Is de APK nog 2 maanden geldig en laat je hem dan keuren dan blijft de einddatum van de APK keuring staan. Stel de keuring verloopt op 1-5-2015 en je laat de auto op 2-3-2015 keuren dan is de nieuwe datum wanneer de auto gekeurd moet zijn 1-5-2016. Je pakt zo maximaal 2 maanden extra mee. Mocht je de auto willen verkopen dan kun je deze tot 14 maanden APK aanbieden.

Rate this post

Verstuur reactie