×

Einde spookfiles A58 lijkt nabij

Einde spookfiles A58 lijkt nabij

Op het traject tussen Tilburg en Eindhoven op de A58 zijn spookfiles een bekend probleem. Na jarenlang experimenteren lijkt een oplossing eindelijk dichtbij.

Stichting SIMS

Stichting SIMS is een initiatief van Bovag en RAI Vereniging en is in het leven geroepen om meer duidelijkheid te scheppen in de wirwar aan gegevensuitwisseling in de mobiliteitssector. De stichting ontwikkelt haar eigen informatiebeleid voor deze branche. Volgens SIMS is er een doorbraak in het oplossen van spookfiles en zijn we al een stapje dichter bij de volledige oplossing van dit probleem. Automobilisten hebben veel zaken zelf in de hand. Volg bijvoorbeeld de slipcursus Zandvoort van ANWB Drivers Academy en je gaat veiliger de weg op. Zorg dat je kennis omtrent verkeersregels up-to-date blijft en je voorkomt ongevallen. Spookfiles hebben we echter niet in de hand en blijkt een hardnekkig probleem om op lossen.

Spookfiles op de A58

Spookfiles zijn files die niet ontstaan door een ongeval, een opstopping bij een knooppunt of enorme drukte. Het zijn files die zonder duidelijke reden ontstaan en uiteindelijk weer uit zichzelf lijken op te lossen. Op de A58 tussen Tilburg en Eindhoven is dit een echt probleem. Maar liefst 30 tot 40 procent van de files die daar voorkomen zijn spookfiles. Er wordt al jaren gewerkt aan een oplossing van dit probleem. Zo zijn er zelfs apps ontwikkeld door de overheid en diverse kennisinstellingen die reisinformatie verstrekken aan weggebruikers van de A58. Dit traject loopt als sinds 2014, maar tot nu toe lijkt het probleem nog steeds niet opgelost te zijn.

Doorbraak

Sinds kort zijn er experimenten gaande op de snelweg A58 met een treintje van zelfrijdende auto’s. Deze auto’s lijken te anticiperen op het advies van weggebruikers die kilometers verder op de snelweg rijden. Volgens stichting SIMS is het een doorbraak en lijkt de oplossing voor de spookfiles op dit traject eindelijk dichterbij te komen. Bij dit experiment kunnen weggebruikers via 34 snelle wifi-p bakens communiceren. Deze bakens staan langs de snelweg en registreren bij elke stap de huidige verkeerssituatie. De zelfrijdende personenauto’s die in voorgaande experimenten in een treintje achter elkaar reden en communiceerden via eigen sensoren bewezen in het verleden al hun werking.

Rate this post

Verstuur reactie