×

Veilig het verkeer in met de scootmobiel

Veilig het verkeer in met de scootmobiel

Wanneer u niet zo goed meer ter been bent of een mobiliteitsbeperking heeft, kan een scootmobiel uw leven echt verrijken. U hoeft door de aanschaf van een scootmobiel namelijk niet meer afhankelijk van anderen te zijn. U kunt zelfstandig boodschappen doen, op visite gaan bij familie en vrienden of met dit heerlijke zonnige weer een eindje buiten rijden in de frisse lucht. Zelfs wanneer het medisch gezien nog niet noodzakelijk is om met een scootmobiel te rijden, kunt u een scootmobiel kopen om uw mobiliteit te vergroten. Voor het besturen van een scootmobiel heeft u geen rijbewijs nodig. Wel zijn er verkeersregels verbonden aan het rijden met een scootmobiel. In dit artikel geven wij u alle informatie die u nodig heeft om veilig het verkeer in te gaan met een scootmobiel.

Verkeersregels scootmobiel

Om als bestuurder van een scootmobiel veilig deel te kunnen nemen aan het verkeer zijn er verkeersregels waaraan u zich moet houden. Deze regels hebben betrekking op de wegen waarop u mag rijden, de maximumsnelheden, het voeren van verlichting en het verzekeren van uw scootmobiel.

Wegen waar u mag rijden met een scootmobiel

Wanneer u een scootmobiel bestuurt mag u rijden op een stoep, een voetpad, een fiets- of bromfietspad en op de rijbaan. Als al deze wegtypen aanwezig zijn mag u zelf kiezen waar u met uw scootmobiel gaat rijden. Het is niet toegestaan om met een scootmobiel autowegen en autosnelwegen te betreden.

Maximumsnelheden van een scootmobiel

De maximumsnelheid die u mag rijden met een scootmobiel is afhankelijk van het wegtype. Als u besluit om met uw scootmobiel op de stoep te gaan rijden dient u zich te houden aan de regels voor voetgangers. De maximumsnelheid bedraagt dan 6 km per uur. Rijdt u met uw scootmobiel binnen de bebouwde kom op een fiets- of bromfietspad dan mag u maximaal 30 km per uur rijden. Buiten de bebouwde kom mag u op dit typen wegen 40 km per uur rijden. Tot slot mag u op alle rijbanen, zowel binnen als buiten de bebouwde kom, 45 km per uur met uw scootmobiel rijden.

Zichtbaar in het verkeer met een scootmobiel

Net als voor andere verkeersdeelnemers geldt dat u met uw scootmobiel ook op moet vallen in het verkeer bij slecht zicht. U bent verplicht om overdag bij slecht zicht en in de nacht licht te voeren. Zowel uw voor- als achterlicht dienen te werken. Een uitzondering op deze regel is wanneer u met uw scootmobiel op de stoep rijdt. Dan is het niet verplicht, maar wel verstandig, om licht te voeren.

Scootmobiel verzekeren

Voor een scootmobiel heeft u geen kentekenplaat nodig. Wel is het verplicht om uw scootmobiel te verzekeren tegen wettelijke aansprakelijkheid.

Rate this post

Verstuur reactie