×

Wat moet je doen wanneer je jouw autosleutel verloren bent?

autosleutel fob klapsleutel audi

Wat moet je doen wanneer je jouw autosleutel verloren bent?

autosleutel fob klapsleutel audi

20 jaar geleden was het niet erg om je autosleutels kwijt te raken – of erger nog, om ze kwijt te raken. Misschien heb je zelfs een reserveonderdeel aan je auto vastgemaakt in een doosje dat aan de binnenkant van de bumper is geplakt. Maar naarmate auto’s technologisch geavanceerder zijn geworden, geldt dat ook voor hun sleutels, die duurder dan ooit kunnen zijn om te vervangen.

Afhankelijk van het model en het jaar waarin u rijdt, kan het vervangen van een verloren of gestolen sleutel verschillende stappen en honderden dollars met zich meebrengen, zegt een medewerker van een goed aangeschreven BOVAG garage. Als je geen tweede autosleutel hebt, laat dan een back-up maken en bewaar deze op een veilige plaats.

Hier zijn de vijf belangrijkste soorten autosleutels en Reina’s suggesties voor wat te doen als de jouwe zoek raakt.

Traditionele autosleutel

De standaardsleutel die door de auto-industrie wordt gebruikt, is puur mechanisch; plaats het in een ontstekingscilinder en draai om uw auto te starten.

Als je hem kwijtraakt: Je kunt een slotenmaker bellen, die kan ter plekke een nieuwe sleutel voor je maken. In sommige gevallen – een ongebruikelijk of ouder voertuig – kan een slotenmaker u misschien niet helpen. Mogelijk moet u een nieuwe contactslotcilinder en sleutel kopen bij de dealer of een onafhankelijke reparatiewerkplaats.

Autosleutelhanger

De eerste fobs waren add-ons en bedoeld als gemak. Ze kunnen uw voertuig vergrendelen en ontgrendelen, maar u gebruikt nog steeds een traditionele sleutel om de auto te starten. De sleutel kan ook worden gebruikt om de deuren te ontgrendelen.

Als je het verliest: Als je alleen de fob verliest, ben je in orde. U kunt uw sleutel nog steeds gebruiken om uw auto te ontgrendelen en te starten. Fobs zijn direct verkrijgbaar als aftermarket-producten en zijn gemakkelijk programmeerbaar; je hebt geen speciaal gereedschap nodig. Je kunt ze vinden bij dealers, auto-onderdelenwinkels of online. Ze zijn ook goedkoop (minder dan $ 20).

Autosleutelhanger en klapsleutel

klapsleutel auto

Nadat de losse fob was vrijgegeven, combineerden autofabrikanten de twee in een mechanisme dat een voertuig zou vergrendelen en ontgrendelen met een veerbelaste sleutel die erin kan worden opgevouwen, zoals een stiletto.

Als je hem kwijtraakt: duurder dan een gewone fob, een aftermarket-fob met een klapsleutel kost ongeveer 125 euro om te vervangen. Deze zijn het gemakkelijkst te vinden bij een dealer, waar ze ter plaatse kunnen worden gesneden en geprogrammeerd; ze zijn ook online beschikbaar.

Transpondersleutel

Gemaakt om een ​​beter antidiefstalapparaat te zijn, kwamen autofabrikanten begin tot midden jaren negentig met transponders. Transponders zijn contactsleutels met een plastic kop waarin een computerchip is ingebed; ze vertrouwen op de draadloze verbinding tussen uw sleutel en de auto voordat ze het contact kunnen inschakelen.

Als u deze kwijtraakt: Als u geen back-upsleutel heeft, moet u uw voertuig naar de dealer laten slepen en een bewijs van eigendom hebben voordat u een sleutel kunt kopen. (Als er een moet worden besteld, kan het enkele dagen duren.) Vervolgens moet de dealer de nieuwe computerchip elektronisch aan uw voertuig koppelen. Naast sleepkosten kost de vervangende sleutel 200 – 250 euro.

Slimme sleutel

Ook bekend als “sleutelloze ontsteking”, wordt een slimme sleutel geassocieerd met voertuigen met een startknop op het dashboard. Smart-key-technologie werkt via een naderingssensor in het voertuig die automatisch weet wanneer de smart key (die helemaal geen sleutel is, maar een gekoppelde sensor) in de buurt is. Vervolgens wordt het voertuig ontgrendeld en kan het worden gestart met een druk op de knop.

Als u deze kwijtraakt: net als de transpondersleutel moet u uw auto naar de dealer slepen als u geen reservesleutel heeft, vervolgens een sleutel bestellen (als de dealer er geen op voorraad heeft) en deze hebben gekoppeld aan uw voertuig. De duurste van de sleutels, deze kunnen oplopen tot 320 euro om te vervangen, met mogelijke sleepkosten daar bovenop.

5/5 - (6 stemmen)

Verstuur reactie