×

Zelfde speekselbacteriën bij regelmatig tongzoenen

Zelfde speekselbacteriën bij regelmatig tongzoenen

Bacteriën kunnen flink gaan stinken als je je mond niet goed verzorgt. Je mond zit vol met bacteriën en daar weet de tandarts en mondhygiënist alles van. Niet gek dus dat je bij tongzoenen heel veel bacteriën uitwisselt. Maar wist je ook dat je speeksel steeds meer gelijkenissen krijgt met die van degene waar jij regelmatig tongzoent? Mensen die vaak tongen hebben ongeveer dezelfde verzameling bacteriën in de mond. Dat zegt professor dr.ir. Remco Kort. Kort is principle scientist bij TNO én microbioloog. Hij heeft onderzoek gedaan naar dit fenomeen. Kort is ook nog eens hoogleraar Microbial Genomics aan de VU. Het onderzoek was een succes en hij creëerde de basis voor de kiss-o-meter die in ’s werelds eerste microbenmuseum tentoongesteld staat.

Kusonderzoek

Kort heeft het onderzoek niet alleen uitgevoerd, maar had hiervoor een Micropia content team en hij kreeg hulp van onderzoekers van Microbiology and Systems. Het onderzoek was gericht op de hoeveelheid bacteriën die twee mensen tijdens een tongzoen uitwisselen. Bij bijna niets anders worden er in zo’n korte tijd zoveel bacteriën uitgewisseld. Het gaat om wel 80 miljoen bacteriën tijdens een zoen van slechts 10 seconden, zegt Remco Kort. Niet alle bacteriën gedragen zich hetzelfde. Sommigen zetten zich vast op de tong en sommigen niet. Het was nu aan het team van onderzoekers om uit te vinden in welke mate het geheel aan micro-organismen in de mond overeenkomen bij tongzoenende partners. Het geheel aan micro-organismen in de mond die we bij ons dragen wordt ook wel de orale microbiota genoemd.

Uitkomsten

De conclusie die kan worden getrokken uit het kusonderzoek is dat de mondflora van partners die tongzoenen veel meer overeenkomen dan mensen die geen ‘tongcontact’ hebben. De orale mirobiota van twee personen die regelmatig tongen lijkt dus wel degelijk op elkaar in tegenstelling tot twee willekeurige personen. Opmerkelijk is dat Kort concludeert dat niet bepaald het tongzoenen en de frequentie van tongzoenen ertoe lijkt dat de tongbacteriën overeenkomen, maar ook eenzelfde dieet en zelfs het gebruiken van dezelfde tandpasta. De bacteriën in het speeksel daarentegen bleek wel meer overeenkomsten te hebben bij mensen die regelmatig tongzoenen. Hoe vaker je kust, hoe meer ze op elkaar lijken.

Rate this post

Verstuur reactie