×

Binnenspelen zorgt voor slecht zicht!

Binnenspelen zorgt voor slecht zicht!

Haal die leesbrillen maar in uit kast. Volgens een onderzoek, dat zich richtte op 5000 Rotterdamse kinderen van 6 jaar, is namelijk gebleken dat het aantal kinderen die een bril nodig hebben flink is gestegen. Hierbij gaat het om een bril om van veraf beter te kunnen zien.

Oorzaak

De kinderen van 6 jaar die meededen aan het onderzoek werden al vanaf de geboorte gevolgd. Het resultaat was dat kinderen van 6 jaar die meer dan twee uur per dag lezen en computerspelletjes spelen meer kans hebben op bijziendheid. Er is een grote omslag gekomen qua technologie waardoor kinderen simpelweg meer binnen zitten dan buiten gaan spelen. Door telkens de focus te leggen op kleine schermen en deze van dichtbij te bekijken beschadigen de ogen geleidelijk aan. De tip van wetenschappers is dan ook om de kinderen maximaal een half uur achter elkaar op een tablet, computer of mobiel te laten spelen.
Dit zijn de belangrijkste cijfers uit het onderzoek;

  • Kinderen die bijziend zijn geworden zaten gemiddeld 45 minuten per dag voor een computer, tablet of mobiel. Terwijl de kinderen zonder kwalen er maar 33 minuten opzitten.
  • En de bijziende kinderen speelde maar één uur en 18 minuten per dag buiten (gemiddeld) terwijl de anderen dit bijna 2 uur deden.

Uitkijken!

Wanneer je kind een keertje wat langer op de tablet zit wil niet zeggen dat hij gelijk bijziend wordt, maar pas wel op. Door deze nieuwe technieken wordt binnenspelen steeds aantrekkelijk. Probeer daarom je kind goed in de gaten te houden met dit soort gebruik, want als je op zo’n jonge leeftijd al bijziend bent dan is de kans op latere leeftijd groot dat je extreem slechtziend bent. Als het eenmaal zo ver is gekomen dan kun je het (tegenwoordig) niet simpelweg met een laserbehandeling oplossen. Daar is het te laat voor, je zicht zal wel verbeteren maar een oogafwijking blijf je houden!

Rate this post

Verstuur reactie