×

Koningsdag: lang leve de koning

Koningsdag

Koningsdag: lang leve de koning

Aankomende woensdag is het weer zover: Koningsdag. Op deze nationale feestdag eert het Nederlandse volk het staatshoofd. Voorheen uitte de Nederlandse bevolking haar waardering voor Beatrix tijdens Koninginnedag , maar na de troonswisseling op 30 april 2013 werd Willem-Alexander ingehuldigd als Koning der Nederlanden en deed Koningsdag zijn intrede. Voor het derde jaar op rij eren wij Willem-Alexander op 27 april. Traditiegetrouw kleurt heel Nederland oranje op deze nationale feestdag. Wij Nederlanders vinden het heerlijk om ons op te doffen en uit te leven met oranje artikelen. Van boa’s, brillen, pruiken, kronen, en toeters tot een bedrukt Koningsdag t-shirt, niets is op de verjaardag van de Koning te gek. Naast de traditie om geheel in het oranje gekleed te gaan op Koningsdag zijn er andere tradities die typisch zijn voor deze nationale feestdag.

Grande parade

Met de intrede van Koningsdag zorgde Willem-Alexander ervoor dat een oude oranje traditie terugkeerde. Koningin Juliana was het staatshoofd die jaarlijks een defilé, ook wel grande parade genoemd, hield. Koning Willem-Alexander omarmd deze oude traditie voor zijn Koningsdag nieuwe stijl. Koning Willem-Alexander, Koningin Maxima en andere leden van het Koninklijk Huis bezoeken tijdens de nationale feestdag een gemeente met een centrumfunctie. Dit jaar worden de Koning en Koningin ontvangen in Zwolle om gezamenlijk de verjaardag van Willem-Alexander te vieren. De Zwollenaren laten tijdens dit bezoek aan het Koninklijk bezoek zien wat Zwolle zo uniek maakt.

Vrijmarkten

Tijdens Koningsdag, voorheen Koninginnedag, worden er door het hele land vrijmarkten georganiseerd. Een van de grootste en bekendste locaties waar op 27 arpil vrijmarkten worden georganiseerd is natuurlijk de hoofdstad Amsterdam. Overal in Amsterdam mogen mensen staan en oude spullen verkopen. Doordat de vrijmarkten van oorsprong bedoeld zijn voor kinderen om wat extra zakgeld te verdienen worden er speciale kindervrijmarkten georganiseerd. Hier krijgen kinderen alle ruimte om spulletjes te verkopen. In het Vondelpark in Amsterdam vind je zo’n kindervrijmarkt. Het beeld van kinderen die op kleedjes hun verkoopwaren uitstallen en verkopen is typerend voor deze nationale feestdag.

Koningsdag feesten en festivals

Voor de Nederlanders die niet live voor de buis of tijdens een bezoek aan Zwolle naar het defilé willen kijken zijn er tijdens Koningsdag diverse feesten en festivals waaraan een bezoek kan worden gebracht. Een van de bekendste feesten is 538 Koningsdag dat wordt gehouden in Breda. Met bekende dj’s als Hardwell, Tiësto, Armin van Buuren en Nicky Romero kan er niets anders worden gedaan dan losgaan. Ook in Amsterdam kunnen feestvierders terecht voor een feestelijke dag. Zo is Kingsland Festival een echte aanrader voor Oranjegezinde feestgangers.

Rate this post

Verstuur reactie