×

‘Lees vaker samen met kinderen’

‘Lees vaker samen met kinderen’

Woensdag 1 oktober begon alweer de zestigste editie van de Kinderboekenweek in de Rijnsburgs bieb. Het was een leuke dag voor kinderen en ze konden zich laten schminken, maar ook workshops volgen, zoals een workshop striptekenen. Deze feestelijke viering stond helemaal in het kader van het de zestigste verjaardag van de Kinderboekenweek. ‘Feest’ was het thema van dit jaar heel toepasselijk.

Leesachterstand

Het is niet goed gesteld met de taal- en leesvaardigheid van basisschool kinderen. 25 procent van hen begint aan de middelbare school met een flinke leesachterstand van zo’n twee jaar. Daarom is het heel belangrijk om zo veel mogelijk aandacht aan lezen te besteden, vindt bibliothecaresse Bernadet Bakker. Het verenigen van kinderen en boeken gebeurde natuurlijk ook tijdens de opening van de Kinderboekenweek, door de laagdrempelige workshops. De kinderboeken lagen op een steenworp afstand van de workshops met de leukste en opvallendste boeken bovenop. Er wordt regelmatig afstand gedaan van oude boeken die ouder zijn dan tien jaar. Op die manier probeert de bibliotheek het aanbod fris en aantrekkelijk te houden. Je zal hier ook geen boekruggen zien, maar de voorkant van de kaft. Dat is toch ook veel leuker dan een rug met titel?

Strip tekenen

De kinderen gingen volop aan de slag met schminken, strips tekenen en boeken bekijken en dat is wat de bibliotheek graag ziet. De kinderen leren tijdens de workshops technieken aan om te tekenen. De kinderen leren ook samen te werken doordat er één personage voor de strip is bedacht die iedereen moet gebruiken. Op die manier brengt creativiteit kinderen en lezen bij elkaar. De kinderen waren ontzettend creatief en kwamen uiteindelijk uit op een monster, genaamd Sloggie. Dat werd het hoofdkarakter. Het monster had zes armen en was niet heel vriendelijk. Zijn zoon kwam ook in de strips naar voren, ‘Sliertje’.

De Kinderboekenweek duurde in totaal twaalf dagen duurde tot en met 12 oktober 2014.

Rate this post

Verstuur reactie