Recyclen in grote steden heeft nog lange weg te gaan
In grote steden is het niet goed gesteld met het afvalbeleid. Tijdens drukke periodes wordt er soms geen afval opgehaald. Dat is onacceptabel voor steden waar dag en nacht leven is.
De straten worden gevuld met rotzooi vanuit allerlei verschillende panden. Het zijn niet alleen bewoners die hun troep kwijt willen. Horeca gelegenheden en winkels zijn een groot onderdeel van het probleem. Ook de vele toeristen in de steden zorgen natuurlijk voor veel afval. Door het gebrek aan genoeg of te volle afvalbakken wordt de rotzooi regelmatig op plaatsen gedumpt waar het niet thuis hoort.
Recyclen te duur vanwege scheiding
Om afval op de juiste manier te kunnen recyclen dient het goed gescheiden te worden. In grote steden is het afval zo divers dat dit erg moeilijk is. Daarnaast wordt er weinig gescheiden door huishoudens en winkels zelf. Hierdoor is het voor afvalverwerkingsbedrijven zo duur dat het financieel gezien niet meer aantrekkelijk is om dit te doen. Dat houdt in dat goede grondstoffen verloren gaan omdat deze de verbrandingsovens ingaan.
Om een beeld te schetsen zal Amsterdam als voorbeeld dienen. Als hoofdstad van Nederland en toeristische trekpleister wordt er ontzettend veel afval geproduceerd. Het afval dat vanuit de huishoudens in Amsterdam wordt opgehaald, gaat zo’n tachtig procent direct de ovens in. Jaarlijks wordt er door het Amsterdamse Energiebedrijf zo’n 1,4 miljoen ton aan afval opgehaald. Dit bedrijf zet dit om in ‘groene’ stroom.
Verander de afvalketen
Om ervoor te zorgen dat het afval beter wordt gerecycled en minder overlast hiervan te hebben zullen er drastische maatregelen getroffen moeten worden. Ondergrondse containers kunnen een oplossing zijn. In deze containers kan er makkelijker worden gescheiden door de winkeliers en bewoners. Daarbij kunnen deze containers voorzien worden van een systeem dat automatisch laat weten wanneer deze gevuld is.
Het inzamelen van afval is in Nederland al jarenlang een belangrijk agendapunt voor de regering. Helaas geldt dit niet voor degene die de troep veroorzaken. Het is dus belangrijk dat het voor degene die het afval moet weggooien zo makkelijk mogelijk blijft.
Verstuur reactie