×

Steeds minder opleidingsplekken binnen zorginstellingen

Steeds minder opleidingsplekken binnen zorginstellingen

Zorg- en opleidingsdeskundige Simone Pieterson luidt de noodklok als het gaat om leren en werken in de zorg. Volgens haar zijn werkgevers tegenwoordig niet meer bezig met de scholing van het personeel terwijl deze juist nu erg belangrijk is. Met de huidige hervormingen, denk aan de invoering van het Omaha classificatiesysteem, hebben verpleegkundigen en andere zorgwerknemers meer dan ooit behoefte aan bijscholing. Denken op korte termijn is gevaarlijk en kan de zorgsector in gevaar brengen.

Korte personeelsbehoefte

Volgens Simone Pieterson denken veel zorginstellingen nog op korte termijn als het gaat om personeel. Ze kijken bijvoorbeeld alleen wie ze in de komende weken nodig hebben. De zorg is nog steeds een van de grootste sectoren in Nederland waar vacatures te vinden zijn, al is de vraag naar werknemers die willen werken en leren enorm gedaald. Hierdoor zijn er bijvoorbeeld steeds minder BBL vacatures voor jonge mensen die werkervaring op willen doen naast hun studie. Dat is opvallend te noemen, aangezien de vorm met werken en leren jarenlang erg populair is geweest in de zorgsector.

Stageplekken

De personeelsbehoefte op korte termijn staat bij veel zorginstellingen op dit moment centraal, maar dat zou in de toekomst wellicht problemen op kunnen leveren. De stageplekken nemen op dit moment ook af wat betekent dat het voor studenten steeds moeilijker wordt om een goede leerplek te kiezen in het gebied dat ze aanspreekt. De studenten lopen hierdoor de nodige begeleiding en kennis mis en er kan op lange termijn een overschot aan studenten ontstaan.

e-learning

Ook de opleidingen die naast het werk gedaan kunnen worden slaan steeds meer om naar korte opleidingstrajecten die vaak online te volgen zijn. Op die manier gaan er geen uren verloren aan bijvoorbeeld reistijd en kan de werknemer de opleiding zelf inplannen. De zogenaamde e-learning cursussen kunnen een uitkomst zijn voor oudere werknemers die aan omscholing denken. Hierdoor hoeven ze niet meer klassikaal lessen te volgen en kunnen ze op eigen tempo leren.

Rate this post

Verstuur reactie