×

Voor- en nadelen van uniformen

Voor- en nadelen van uniformen

Discussie over wel of geen uniform dragen bestaat al zolang als ik mij kan heugen. De één vindt het beter dat iedereen in dezelfde outfit gaat naar school, terwijl de ander er vurig op tegen is. Het heeft beide zo zijn voor- en nadelen. In Nederland komen schooluniformen eigenlijk niet voor. We dragen waar we ons prettig in voelen. Ouders bepalen zelf welke kleding ze kopen voor hun kinderen en dan kun je inderdaad het verschil children-73476_640zien tussen de wat rijkere en armere ouders. In veel andere landen willen ze dit juist voorkomen en daarom worden kinderen verplicht om schooluniformen te dragen. Niet zo heel gek als je bedenkt dat dit bij sportkleding ook het geval is. Wedstrijdtenue’s zijn allemaal hetzelfde en er wordt veel aandacht besteed om sportkleding te bedrukken. Waarom zou dat dan op school anders zijn? Aan de andere kant mag iedereen zelf bepalen hoe hij of zij eruit ziet. Door de kleding kun jij je identiteit laten zien. In Nederland hebben we er ook wel eens over nagedacht om een uniform te introduceren. Dat bracht veel discussie met zich mee. Wij zullen de voor- en de nadelen even voor jou op een rijtje zetten.

 

Voordelen uniform

  • Iedereen is gelijk en daarom worden kinderen minder gepest. Er is geen verschil meer tussen rijk en arm.
  • Elke school krijgt een eigen uniform en daarmee zijn de verschillende scholen uit elkaar te halen. Kinderen kunnen niet zomaar van het ene schoolplein naar het andere schoolplein lopen zonder opgemerkt te worden.
  • Bij schoolreisjes of uitstapjes op de middelbare school weet je meteen welke kinderen erbij horen. Je kunt ze makkelijk herkennen.
  • Uniformen zijn redelijk goedkoop omdat het om een massaproductie gaat.

Dit zijn de grootste voordelen van een uniform. Daarnaast is het natuurlijk ook zo dat je nooit hoeft te denken over wat je naar school aan doet en dat scheelt je heel wat stress in de ochtend.

 

Nadelen uniform

Naast de voordelen zijn er natuurlijk ook nadelen aan een uniform.

  • Je hebt geen vrijheid meer om jezelf te zijn, de kleding wordt je namelijk opgedrongen.
  • Je kunt je niet onderscheiden van de rest en dus niet creatief zijn met je uniform.
  • Als je nieuwe kleding hebt gekocht, kun je die niet laten zien aan je vriendjes of vriendinnetjes op school.
  • Elke draag je hetzelfde en er zit nooit variatie in.

Dit zijn een aantal nadelen van een schooluniform. Daarnaast willen een aantal ouders er ook niet voor betalen. Er is voor beide opties wat te zeggen en er komt waarschijnlijk geen betere of slechtere optie uit deze discussie.

2.7/5 - (4 stemmen)

Verstuur reactie