×

Zwembaden verre van schoon

Zwembaden verre van schoon

Veel mensen waren er al van op de hoogte dat openbare zwembaden niet altijd even schoon zijn. Dat kan ook haast niet met al die verschillende mensen die er hele de dag in zwemmen. Het is dus niet voor niets dat ze zwembaden vol gieten met chloor.

Haar en urine

Je kunt het zo zien: ga eens met tientallen vreemde mensen in bad liggen en dan zonder zeep. Je weet dat er mensen tussen zitten die wel eens in bad plassen, mensen die een onzuivere huid hebben, mensen die ziektes hebben, mensen die haaruitval hebben en mensen die één keer in de week douchen voldoende vinden. je wil er dan toch niet aan denken wat je allemaal binnenkrijgt als je een slokje water per ongeluk doorslikt? Veel mensen weten het wel, maar staan er niet bij stil. Dat is misschien maar goed ook, want als je goed kijkt zal je heus wel eens zelfs een drol kunnen vinden tussen de haren en de huidschilfers..

Vies

Hierboven is maar een greep uit de collectie dat je zoal kunt vinden in het zwembad. Ook snot, zweet, spuug en misschien zelfs sperma kun je tussen het chloor vinden. Wat er allemaal precies in openbare zwembaden schuil gaat behalve water en chloor hebben onderzoekers van Purdue University, the Georgia Institute for Technology en the Chinese Academy of Sciences uitgezocht. Zij zijn meerdere openbare zwembaden afgegaan en hebben hier monsters van het zwemwater afgenomen in Georgia en Indiana. Wat zij vooral tegenkwamen was de stof DEET wat in insectenspray te vinden is, cafeïne en TCEP. Dat is een vlamvertrager. Er waren tevens sporen van paracetamol, ibuprofen en naproxen gevonden.

Verplicht douchen

Hoe deze in het zwembadwater terecht kunnen komen is te verklaren doordat chemische bestanddelen via de huid wordt afgegeven aan het water. Denk daarbij aan de DEET. Bij veel hotels in zonnige oorden is het vaak verplicht om te douchen voordat men het zwembad betreedt en dat is eigenlijk zo gek nog niet. Het zou niet eens zo’n heel slecht idee zijn om ons allemaal even af te spoelen voordat we een openbaar zwembad induiken. Cafeïne en medicijnen worden door zweet en urine afgescheiden en eindigen zo in het water van het zwembad. De manier waarop TCEP in het water terecht was gekomen is onverklaarbaar. Men kan niets anders bedenken dan dat iemand eerst met een vlamvertrager was overgoten alvorens ze een plons in het zwembad namen.

Wat je met deze informatie wil doen is aan jou, maar ik kan me voorstellen dat je het liefst een zwembad in de tuin aanschaft, zodat je zeker weet dat je niet in ranzig water je baantjes trekt.

Rate this post

Verstuur reactie