×

Een dakkapel: zelf plaatsen of door vakmensen laten doen?

Een dakkapel: zelf plaatsen of door vakmensen laten doen?

Bedenk dat een dakkapel waterdicht en stevig moet worden geplaatst. Je zit immers niet te wachten op eventuele problemen na de plaatsing. Het op de juiste wijze plaatsen van een dakkapel is geen eenvoudige klus. Wellicht beschik je niet over de vereiste kundigheid. Ook moet je kunnen beschikken over voldoende vrije tijd. Het zelf waterdicht aanmaken en afwerken van een dakkapel is al gauw een werk. Er zijn dus diverse redenen om een dakkapel te laten plaatsen door een vakman. De meeste mensen geven een vakman opdracht om een dakkapel te plaatsen. Vakmensen kunnen in een dag een prefab dakkapel plaatsen.

 

De plaatsing van het dakkapel en het weer

Voor het plaatsen van een dakkapel worden er eerst dakpannen verwijderd. Vervolgens wordt er een flink gat in het dak van je huis gezaagd. Is het slecht weer? Dan kan het gat met stevig bouwplastic worden afgedicht. Zo kan wateroverlast binnen worden voorkomen. Veel mensen kiezen voor een prefab dakkapel. Het in de ochtend gemaakte gat kan dan tegen de avond weer worden dichtgemaakt. Je hebt dan hoogstwaarschijnlijk geen last van het weer.

 

Waarom kiezen voor een kunststof dakkapel?

Bedenk dat een dakkapel vaak op een moeilijk bereikbare plaats zit. Regelmatig onderhoud is daarom lastig. Dat kan een reden zijn om te kiezen voor een kunststof dakkapel. Een kunststof dakkapel is onderhoudsarm. Verven is niet nodig. Wel moet de dakkapel worden schoongemaakt.

Een kunststof dakkapel heeft overigens ook een nadeel. Een kunststof dakkapel vinden veel mensen lelijk. Het uiterlijk is dus echt een nadeel.

 

Waardetoevoeging door het plaatsen van een dakkapel

Een dakkapel voegt vaak waarde toe aan de woning. Doorgaans is de waardestijging beperkt. Je verdient bij verkoop van het huis dus niet de hele investering terug. De waardevermeerdering is dus niet de reden om een dakkapel te plaatsen. Je plaatst een dakkapel omdat je extra ruimte op de zolder nodig hebt. Het beloopbaar oppervlak op de zolder neemt toe. Ook de stahoogte neemt toe.

Laat je een dakkapel plaatsen? Laat dan ook naar de dakisolatie kijken. Is de dakisolatie onvoldoende? Door goed te isoleren kun je energie en geld besparen. Bovendien voegt een goede isolatie van het dak ook waarde toe aan de woning.

 

Dakkapel vergunning nodig of niet?

Een dakkapel vergunning heb je niet altijd nodig. Het hangt er namelijk vanaf aan welke kant van het huis/dak de dakkapel gepaatst gaat worden. Is dit de achterzijde van de woning, dan is de vergunning in 9 van de 10 gevallen hiervoor niet nodig. Vraag het voor de zekerheid even bij de gemeente na, of kijk of je buren ook een dakkapel hebben. Dan heb je direct het antwoord.

Rate this post

Verstuur reactie