×

Finding nemo gebaseerd op waargebeurde verhalen?

Finding nemo gebaseerd op waargebeurde verhalen?

In de tekenfilm ‘Finding Nemo’ wordt clownfish Nemo meegenomen door vishandelaars waar hij naar de andere kant van de wereld bij een tandarts in een aquarium belandt. De vader van de jonge Nemo zwemt oceanen over om zijn zoon te vinden. Zonder handbagage koffer begint hij de reis en hij blijkt niets nodig te hebben wat hij niet in de zee kan vinden. Hij ontvangt hulp uit onverwachte hoeken en vindt uiteindelijk zijn zoon terug. Uit recent onderzoek is gebleken dat clownvissen al migreren op zeer jonge leeftijd. Zij leggen daarbij heel wat kilometers af van het ene naar het andere koraalrif. Er is zelfs bewijs gevonden van afstanden van 400 kilometer die een jong visje heeft afgelegd vanaf zijn geboorte.

400 kilometer

Een aantal internationale onderzoekers is erop uitgetrokken om te beoordelen welke afstanden clownvissen afleggen. Zij hebben DNA monsters afgenomen van meerdere visjes die afkomstig zijn uit twee kolonies die vierhonderd kilometer van elkaar verwijderd leven. Na het DNA materiaal grond bestudeerd te hebben bleek dat zes procent van de onderzochte visjes van de ene kolonie is overgestoken naar de andere en dus een reis van vierhonderd kilometer heeft afgelegd. Niet mis voor zo’n klein visje.

Migranten en hybriden

In de twee kolonies werden er zogenaamde migranten en hybriden gevonden. Hybriden zijn halfbloedjes die dus een moeder van de ene en een vader van de andere kolonie hebben. Migranten zijn de vissen die van de ene kolonie zich na een lange reis hebben aangesloten bij de andere kolonie. De clownvissen met de genen van beide kolonies die dus leven in twee verschillende koraalriffen hebben mogelijk betere genen, waardoor ze beter kunnen omgaan met veranderingen in het klimaat.

Zeestromingen

Op het moment dat de visje de andere kant bereikt hebben zijn ze slechts een centimeter lang en enkele dagen geleden geboren, laat onderzoeker Steve Simpson weten. Steve is werkzaam voor de universiteit van Exeter. Hij denkt dat de visjes die enorme afstanden af kunnen leggen in zo’n korte tijd, omdat ze als larven al vele kilometers kunnen maken doordat zij reizen op de stromingen van de zee.

Rate this post

Verstuur reactie