×

Licht bepaald de gezondheid

Licht bepaald de gezondheid

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat licht bepalend kan zijn voor de gezondheid van de mens. Het werkt positief op de werkzaamheden, het genezingsproces en op de levenswijze. Onderzoeken hebben uitgewezen dat het zowel een positieve werking heeft op het personeel en de patiënten in de zorgsector.

Personeel

Het is gebleken dat wanneer personeel minstens 3 uur per dag in het daglicht verblijft, dat zij minder snel gestrest zullen zijn dan wanneer zij dit niet doen. Dag licht is dan ook een bepalende factor voor het dag en nacht ritme. De kans dat personeel dat in de dag staan dan ook alerter zijn dan personeel dat in de nacht werk, is vele malen groter. Dit heeft allemaal te maken met het verstoren van het circadiaanse ritme.

Patiënten

Verschillende onderzoeken hebben aangewezen dat patiënten minder pijn hebben wanneer er overvloed aan daglicht in de patiëntenkamer is. Na een zelfde soort operatie is er gekeken naar de gevolgen bij het herstel op een kamer met weinig en veel daglicht. Hieruit kwam dan ook duidelijk naar voor dat de patiënten in de kamer met veel daglicht minder pijn en stress hadden.

Lichtplan

Het is voor de zorgsector dan ook belangrijk dat er een duidelijk lichtplan gemaakt wordt. Fagerhult verlichting kan u daarbij helpen. Een goed lichtplan heeft een positieve invloed op zowel het personeel als de patiënten. Beide factoren kunnen door middel van het juiste lichtgebruik geld besparen. Bij het maken van een lichtplan wordt er zorgvuldig geïnventariseerd en worden de wensen en behoeften van de klant geconverteerd naar een duidelijk lichtadvies, waarbij de efficiëntie optimaal is en het energieverbruik zo laag mogelijk.

Rate this post

Verstuur reactie