×

Roken op het werk en openbare ruimtes

Roken op het werk en openbare ruimtes

Roken op je werk en in openbare ruimtes wordt steeds meer aan banden gelegd. Want iedereen op het werk heeft immers recht op een rookvrije werk- en pauzeplek. Werkgevers zijn niet meer verplicht om de werkplek te voorzien van rookruimtes en mogen daarmee rookpauzes verbieden. In de praktijk komt het erop neer dat de werkgever naar buiten moet om te kunnen roken. Ook in de openbare ruimtes is roken inmiddels al enige jaren verboden. De tijd dat we in het restaurant, café en zelfs trein mochten roken ligt al lang achter ons. Het zal ongetwijfeld niet lang meer duren of ook het roken op terrassen en andere openbare ruimtes wordt verboden of bemoeilijkt. Waarom stap je gewoon niet over op elektrisch roken?

aspire-e-sigaret

Wel roken met de e-sigaret op het werk

Omdat een e-sigaret geen tabaksproduct is, kan deze ook niet vallen onder de tabakswet. Dus de vraag “Mag je een e-sigaret roken op de werkplek?” kunnen we beantwoorden met: JA. Het betekent concreet dat elektrisch roken buiten de ruimten waar op grond van de Tabakswet een verbod voor roken geldt, mogelijk is. Dus elektrisch roken is in alle ruimtes op je werkplek toegestaan. Hieraan kan een rookbeleid van je werkgever niets veranderen.

 

Damp versus schadelijke rook

Tabaksrook bevat honderden schadelijke stoffen die voor de roker én de omgeving schadelijk zijn bij inademing. De rookdeeltjes in tabaksrook hechten zich vast in de longen en richten daar op den duur veel schade aan. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat het vandaag de dag verboden is om op het werk en in openbare ruimtes te roken. De damp die vrijkomt bij elektrisch roken is vooralsnog niet schadelijk bevonden voor de omgeving. Omdat er geen verbranding plaatsvindt komen er ook geen gevaarlijke rookdeeltjes vrij.

 

Elektronisch roken in openbare ruimtes toegestaan

Op de werkplek en in alle openbare ruimtes en gebouwen (denk daarbij aan bijvoorbeeld ziekenhuizen, luchthavens, gemeentehuizen, concertgebouwen- en zalen) geldt een rookverbod. Tevens is dit rookverbod ook officieel ingegaan in 2014 voor de horeca. Er zijn echter een aantal uitzonderingen op dit rookverbod. Zo mag in cafés zonder personeel gewoon gerookt worden en valt ook de e-sigaret niet onder het Nederlands rookverbod. De e-sigaret bevat geen tabak maar een e-liquid. Dit is een vloeistof die bij verhitting verdampt. In openbare ruimtes is het daarom gewoon toegestaan om met een elektrische sigaret te roken. Elektrisch roken wordt ook wel gewoon ‘dampen’ of ‘e-roken’ genoemd.

e-sigaret-dampe

Rate this post

Verstuur reactie