×

Hierom is brood goed voor je!

Hierom is brood goed voor je!

De afgelopen jaren zijn er veel boeken en artikelen verschenen waarin zelfverklaarde experts brood in een kwaad daglicht stelden; je zou er ontstekingen van krijgen en dik van worden. Gelukkig is deze anti-brood hype weer overgewaaid en zijn de mensen die er verstand van hebben, zoals de experts van het Voedingscentrum, het erover eens; brood is niet alleen erg lekker, het is ook nog eens gezond!

De basis voor elk brood vormen de grondstoffen bloem, water, zout en gist of desem. Zoals je ziet, allemaal natuurlijke en plantaardige ingrediënten. Bloem wordt over het algemeen gemaakt van tarwe. Hierin zitten veel vezels, vitaminen en mineralen in zitten. Het gezondst is volkorenbrood, omdat dat wordt gemaakt van de hele graankorrel. Daarna komt tarwebrood, bereid met meel waar de kiemen van het graan uit verwijderd zijn. Het populaire witbrood wordt gemaakt van bloem waarbij alleen het binnenste gedeelte van de graankorrel is gebruikt. Je zou kunnen zeggen dat witbrood en tarwebrood iets minder gezond zijn dat volkorenbrood omdat er minder vezels in zitten.

En de gluten dan? Die zijn toch heel ongezond, is ons de laatste jaren verteld? Ja, hoe dat verhaal de wereld ingekomen is in onduidelijk maar hier nog een keer de feiten: gluten zijn alleen schadelijk voor de mensen die allergisch zijn voor gluten oftewel de ziekte coeliakie hebben. We hebben het dan over 1% van de Nederlandse bevolking. De rest kan gewoon blijven genieten van een heerlijk bammetje en voor de mensen met glutenallergie of gluten intolerantie zijn gelukkig smakelijke alternatieven ontwikkeld.

Wat niet veel mensen weten is dat er in Nederland jodium wordt toegevoegd aan onze broden in de vorm van bakkerszout. Deze toevoeging is heel belangrijk want anders zouden Nederlanders te weinig jodium binnen krijgen en dat tekort veroorzaakt vervolgens schildklierproblemen. Nog een reden dus om de broodconsumptie op peil te houden; niet alleen krijg je op die manier veel vezels, vitaminen en mineralen binnen, ook voorzie je jezelf zo van de belangrijke stof jodium.

 

Eet smakelijk!

Rate this post

Verstuur reactie