×

Koekenpan met teflon kan slecht voor je zijn

Koekenpan met teflon kan slecht voor je zijn

koekenpan-keramiekSta jij er bij stil hoe vaak je de koekenpan gebruikt? Even een eitje bakken, een pannenkoek of een lekker stukje vlees… De koekenpan is een van de meest gebruikte pannen in onze keuken. Je kunt er bijna alles in maken en omdat hij niet diep is kun je hem ook makkelijk stapelen en schoon houden.

Nieuw soort koekenpan

In de wereld van pannen is er al enige tijd een nieuwe speler bij, dit is de keramische pan. De keramische pan is de tegenhanger van de teflon pan. Teflon pannen welke gefabriceerd zijn voor 2015 bevat materialen welke giftige stoffen uitstootte bij hoge temperaturen. Deze zijn niet alleen giftig voor de mens maar ook voor dieren. Zonder dat je er erg in hebt adem je ze in en je trouwe huisdiertjes ook. Er zijn al een hoop vogels waaronder parkieten dood gegaan omdat de giftige stoffen door het huis heentrokken en de vogelkooi bereikte. Sinds 2015 moet de samenstelling van teflon dus anders zodat er geen PFOA meer vrijkomt.

Oude teflon pan

teflon-koekenpanWie echter nog een oude teflon koekenpan in de kast heeft staan loopt nog steeds een gezondheidsrisico. Eigenlijk kun je het beste de pan wegdoen. Veel mensen gaan door met het gebruiken van de pan totdat de teflonlaag los laat. Dit komt direct in je eten terecht wat je vaak niet eens merkt en is tevens kankerverwekkend. Koop daarom bij voorkeur een keramische koekenpan.

Keramische koekenpan

Een keramische koekenpan is een pan van staal/aluminium welke een keramische binnenlaag heeft. Keramiek heeft veel voordelen waaronder een zeer goede levensduur omdat keramiek een van de hardste materialen is die je maar kunt vinden. Ook kunnen ze erg goed tegen hoge temperaturen en zijn ze supermakkelijk schoon te maken. Voor het bakken of braden is er in feite geen olie of boter nodig omdat de pan niet aanbakt. Wel moet je enkele gebruikstips in acht houden waaronder dat je de koekenpan met keramische binnenlaag niet in de vaatwasser stopt. In de vaatwasser komen agressieve schoonmaakmiddelen vanuit het vaatwasblokje terecht op de keramische laag welke op den duur aangetast wordt. Omdat de pan eenvoudig is schoon te maken hoef je hem daarom niet eens in de vaatwasser te stoppen.

 

Rate this post

Verstuur reactie