Robuust: de supermarkt zonder verpakkingen
Sinds een aantal jaar is duurzaamheid steeds verder bij de consument binnengedrongen, maar ook natuurlijke, gezonde producten zonder toevoegingen zijn aan populariteit gestegen. Steeds meer mensen kijken of vis wel duurzaam gevangen is, kiezen voor superfoods als chia zaden en verbannen plastic tasjes. Uit die beweging is een nieuw, of beter gezegd: oud fenomeen geboren, namelijk de verpakkingsvrije supermarkt.
Je kunt het je al bijna niet meer voorstellen dat je geen verpakkingen meer uit je boodschappentas laat en in de koelkast zet, maar echt eten zonder plastic. We zullen de vuilnisbak in ieder geval een stuk minder snel hoeven te verschonen! De supermarkten zijn ontstaan uit de wetenschap dat we jaarlijks maar liefst 2.748 miljoen kilo verpakkingen weggooien in ons land. Dat komt neer op 165 kilo per persoon per jaar, volgens Meldpunt Verpakkingen.
In heel de wereld schieten deze supermarkten als paddenstoelen de grond uit. Inwoners van Londen, Berlijn, Antwerpen en binnenkort ook Nederland kunnen al boodschappen doen in deze milieuvriendelijke supermarkten. Je zal er geen plastic tasje, maar papieren zakken meekrijgen. Je zal geen plasticje om een komkommer vinden of verpakking om de pasta. Alles kun je zelf vers scheppen uit bakken in je eigen meegenomen trommeltjes of bakjes.
In Antwerpen heeft Savina Istas een dergelijke ‘zero-waste-shop’ geopend, waarbij de producten uit schepbakken en bidons gehaald kunnen worden. Alle dagelijkse producten worden op die manier verkocht, ook shampoo, groente en wasmiddel. Mensen kunnen zelf bakjes en dergelijke meenemen om de producten in mee te nemen. Het is misschien anders boodschappen doen dan je gewend bent, want je moet heel wat dingen meenemen. Toch denkt Istas dat het een kwestie van wennen is en dat men straks net zo makkelijk doosjes, bakjes en flessen meeneemt naar de winkel dan een plastic tas van de Aldi. Een bijkomend voordeel van dit concept is dat je niet vastzit aan bepaalde hoeveelheden. Je koopt precies wat je hebben wil, niet meer of niet minder. Voedsel wordt zo ook minder snel weggegooid.
Verstuur reactie