Verschillende soorten brood
Brood is er in allerlei soorten, smaken en maten. Maar welke soorten zijn er nu eigenlijk? En wat maakt het verschil tussen deze soorten? Over het algemeen bestaat brood uit een aantal ingrediënten. Zo wordt meel, water, zout en een rijsmiddel gebruikt. Daarnaast kan er uiteraard nog van alles worden toegevoegd om het een unieke smaak te geven.
Wit brood
Door velen gegeten en vooral geschikt voor tosti’s: wit brood. Vroeger was dit brood veel duurder dan andere broden. Vroeger had men namelijk moeite met het bereiden van bloem. Wit brood was toen niet zo wit als het nu is en tegenwoordig komt de prijs overeen met de andere broden.
Bruin brood
Een bruin brood wordt gemaakt met behulp van zemelen en tarwemeel. Wat betreft de kleur van het brood – deze is afhankelijk van de kleurstof die gebruikt wordt bij het ontstaan van mout. De mout zorgt tevens voor de smaak van het brood.
Tarwebrood
Deze broodsoort wordt gemaakt met tarwemeel en tarwebloem. Wit en volkorenbrood worden hier ook van gemaakt, maar tarwebrood staat voor het algemeen bekend als bruin brood. In tarwebrood zitten tevens veel meer voedingsstoffen dan in wit brood, vanwege de tarwekorrels.
Desembrood
Vroeger werd er veelal desembrood gegeten. Dit type brood wordt op een speciale manier gemaakt. Bij het rijzen van het deeg wordt er namelijk gebruik gemaakt van verzuurd deeg. Verzuurd deeg krijg je wanneer je een mix van water en meel een paar dagen laat staan.
Roggebrood
Een van de meest gegeten broden van vroeger is roggebrood. Roggebrood bestaat uit rogge, zout en water en heeft een donkere kleur. Qua voedingsstoffen bevindt er een hoog ijzer, vitamine en voedingsvezel gehalte in het roggebrood.
Vloerbrood
Ook is er een soort genaamd: vloerbrood. Dit brood werd vroeger op de vloer van de oven bereid. Tegenwoordig wordt dit nog steeds bereidt, maar niet altijd op dezelfde wijze. Er wordt gebruik gemaakt van een bakblik met een extra dikke laag. Om een goede smaak te krijgen is het echter aan te raden om het op de oude manier te doen. Bij Jan Linders supermarkten maken ze het vloerbrood echter nog steeds op de ovenvloer. Doordat de randen van het brood vrij zijn, krijgt het brood een mooie ronde vorm en smaakt het bovendien lekkerder.
Verstuur reactie