Weet wat je eet: 15 soorten brood uitgelicht
Brood, bijna iedereen eet het. De een wat meer dan de ander, maar iedereen weet hoe brood smaakt. Wat niet iedereen weet is dat er veel verschillende soorten broden zijn. In dit artikel worden 25 broodsoorten uitgelicht. Zo weet jij voortaan beter welk brood je eet.
Bruin brood
Bruinbrood wordt van tarwemeel gebakken. Dat is een combinatie van bloem en volkorenmeel. Voor de bereiding van bruinbrood wordt een deel van de graankorrel gebruikt. Daardoor bevat bruinbrood minder vitamines, mineralen en vezels dan bijvoorbeeld volkorenbrood. Het is echter wel weer wat gezonder dan witbrood.
Biologisch brood
Als brood gebakken is van meel van biologisch geteeld graan, dan wordt dat biologisch brood genoemd. De boer gebruikt geen kunstmest of chemische beschermingsmiddelen voor zijn gewassen. Het meel van biologisch brood bestaat uit gist, zout, water en hulpstoffen als melkpoeder en gluten. Tenminste 95% van het brood moet biologisch zijn, dan pas krijgt het brood een EKO-keurmerk. Deze staat dan op het brood in de vorm van een eetpapiertje. Het biologisch graan groeit op eigen kracht en het brood heeft een stevige structuur.
Busbrood
Dit brood heeft de naam te danken aan de bereidingswijze. Busbrood wordt namelijk in een broodbus, oftewel een broodblik, gebakken. Het bekendste busbrood is casinobrood. Dit brood is vierkant van vorm, omdat het wordt gebakken in een bus die met een langwerpige deksel wordt afgesloten.
Desembrood
De manier van rijzen van het brood is bij desembrood anders dan bij de meeste broden. Het deeg van dit brood is gerezen met desem in plaats van met gist. Desem is eigenlijk een microflora van bacteriën en gisten. Hiervan werd het allereerste brood gebakken, ongeveer 1500 jaar voor Christus.
Knipbrood
De naam van dit brood is te danken aan de methode waarop de bakker het brood decoreert. Zodra het deeg in het bakblik gerezen is, knipt de bakker met behulp van een schaar een patroon in het brood. Daarna gaat het bakblik de oven in. De knippen laten het brood van boven openscheuren en daardoor ontstaan er typische punten of pieken. Als je het brood doorsnijdt, dan hebben de sneden een hartvorm. Deze is kenmerkend voor dit brood.
Meergranenbrood
De naam van dit brood verklapt het eigenlijk al: meergranenbrood is gemaakt van meerdere graansoorten. Het is niet wettelijk vastgelegd welke meergranen hierin moeten worden gecombineerd. Soms bestaat meergranenbrood uit maïs, gerst, rogge en de andere keer wordt hier nog tarwe aan toegevoegd. Hoe gezond dit brood is, hangt af van welke graansoorten er zijn gebruikt.
Ongerezen brood
Onder ongerezen brood wordt verstaan: brood waaraan voor het bakken geen gist of ander rijsmiddel is toegevoegd. Hierbij kun je denken aan roggebrood en matzes.
Roggebrood
Er zijn in Nederland verschillende soorten roggebrood: Fries/Gronings (noordelijk), Gelders (oostelijk) en Brabants/Limburgs (zuidelijk). De samenstelling en bereiding van dit brood is historisch en regionaal bepaald. Roggebrood uit het noorden en oosten is vochtig, donker van kleur en zoetig van smaak. Het roggebrood uit het zuiden is minder vochtig, minder zoet en heeft een hardere korst. Het is eerder iets zurig van smaak, omdat er vaak zuurdesem wordt gebruikt als rijsmiddel. De bereidingswijze van roggebrood is anders dan van normaal brood.
Voorgebakken brood
Dit brood is wel gaar, maar moet nog worden afgebakken in jouw eigen oven thuis. Het brood is goed houdbaar en wordt daardoor vaak in voorraad gebruikt. De korst is nog niet gekleurd, maar dat gebeurt tijdens het afbakken thuis.
Witbrood
Dit brood wordt gebakken van bloem. Alleen in het binnenste deel van de tarwekorrel is in dit brood gebruikt. De kiemen en zaden zijn er helemaal uitgezeefd. Witbrood bevat dezelfde soorten vitamines en mineralen als bruin- en volkorenbrood. In witbrood zit alleen wel minder voedingsvezels.
Andere broodsoorten
Naast bovengenoemde broodsoorten zijn er nog meerdere soorten brood zoals suikerbrood, speltbrood, klein- en groot brood, gedecoreerd brood, koolhydraatarm brood, melk witbrood, vloerbrood en volkorenbrood.
Verstuur reactie