×

Woningwaarde daalt door plaatsing windmolens

Woningwaarde daalt door plaatsing windmolens

Veel mensen protesteren tegen het plaatsen van windmolens in hun omgeving, omdat hun woning daardoor minder waard zou worden. Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam hebben onderzocht of deze houding gegrond was en dit bleek inderdaad het geval.

Bewoners niet blij

Toch kunnen mensen maar beter aan het idee gaan wennen, want naar aanleiding van het Energieakkoord zal Nederland over een aantal jaar ongeveer 1300 windmolens rijker zijn. Nederlanders staan hier niet om te springen en niet alleen om het feit dat hun woning daardoor in waarde daalt. Ook het landschap zal er anders uit komen te zien. Men zal ook niet blij zijn met de extra slagschaduwen waar de grote molens voor zorgen om maar niet te spreken over de geluidsoverlast.

NVM

De onderzoekers maakten gebruik van informatie van de Nederlandse Vereniging van Makelaars, kortegezegd de NVM. De data is verzameld tussen 1985 tot 2011, waarin ruim twee miljoen woningverkopen hebben plaatsgevonden. Van al deze woningen hebben zo’n 80.000 woningen een windmolen in de buurt gekregen binnen een straal van twee kilometer.

Waardedaling

Uit het onderzoek is gebleken dat woningen met zo’n 1,4 tot 2,3 procent in waarde dalen in vergelijking met woningen die niet in de buurt van een windmolen staan. Het maakt niet uit of de woning recent nog opgeknapt is en voorzien is van goede inbraakbeveiliging, zoals een deurdranger en camera’s. Economen Martijn Dröes en Hans Koster zijn tot deze bevindingen gekomen. Hoe groter de windmolen, des te groter de daling van de woningwaarde. Als je eenmaal een windmolen in de buurt van je woning hebt staan maakt het qua waardedaling echter niet uit of er nog één bijkomt. Het aanzicht van de omgeving is toch al ‘vervuild’, dus of er één of twee molens bijkomen heeft weinig gevolgen, zeg Dröes. De woningen worden gemiddeld zo’n 3.500 tot 5.600 euro minder waard en die waardedaling begint zelfs al voor de werkelijke bouw van de windmolens. Als het plan er eenmaal ligt begint de waardedaling al.

Rate this post

Verstuur reactie