×

Drone-industrie wil verbreding Europees beleid

Drone-industrie wil verbreding Europees beleid

In Nederland is het beleid omtrent drones zeer streng en tot twee jaar geleden waren er nog geen regels opgesteld. Het in de lucht laten van een drone werd toen beschouwd als modelvliegen. Door de strenge regelgeving denkt de Nederlandse drone-industrie achterstand op te bouwen ten opzichte van concurrenten. In andere Europese landen zijn de regels namelijk een stuk losser.

De populariteit van traditioneel houten speelgoed neemt af terwijl gadgets aan populariteit winnen. Daarom hopen Nederlandse fabrikanten van drones dat Brussel haast maakt met het opstellen van brede regels. Ons land al het beleid van de Europese Unie moeten opvolgen, zo meldt de NOS. Op dit moment hebben de drones dezelfde regels als luchtvaart waar grote vliegtuigen onder vallen.

Om deze reden mogen drones niet dichtbij vliegvelden in de buurt komen. Hierdoor kunnen veel consumenten uit Noord- en Zuid-Holland geen gebruik maken van het nieuwe speelgoed. Er zijn daar namelijk twee vliegvelden aanwezig en het te dichtbij vliegen kan tot problemen leiden. Daarnaast is een vergunning vereist.

Het wachten op deze ontheffingen duurt soms tot wel vier weken waardoor klanten ongeduldig worden. Hierdoor gaan opdrachten steeds vaker naar concurrenten uit Europa die wel snel mogen leveren, aldus dronefabrikanten Delft Dynamics en Skyvision.

Rate this post

Verstuur reactie