×

6 tips voor de ideale nachtrust

6 tips voor de ideale nachtrust

Elk mens heeft voldoende nachtrust nodig. Toch zijn er veel mensen die onvoldoende slaap krijgen om een gezond leven te lijden, waardoor ze zowel lichamelijk als geestelijk slechter functioneren. Er zijn namelijk meer factoren die een rol spelen bij een goede nachtrust dan enkel een goed bed van de juiste slaapspecialist. In dit artikel vind je een aantal tips voor een betere nachtrust!

1. Drink geen slaapmutsje

De mens denkt al jaren dat het drinken van een slaapmutsje je gemakkelijker in slaap krijgt. Dat is ook zo, maar het is niet beter voor de nachtrust. Het is zelfs slechter. Terwijl een alcoholisch drankje ervoor zorgt dat je gemakkelijker in slaap valt, zal datzelfde slaapmutsje de kwaliteit van de slaap sterk verminderen. Zo kan alcohol ervoor zorgen dat je ‘s nachts tijdelijk wakker wordt.

2. Vermijd koolhydraten voor het slapen

Het eten van koolhydraatrijke voeding als pasta is zorgt ervoor dat je minder snel in slaap komt. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat koolhydraten en de bloedsuikerspiegel verhogen, waardoor je een energieboost krijgt. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten als je wilt slapen.

3. Slapen met huisdieren

Het kan gezellig zijn om met dieren te slapen, maar de kans is groot dat ze je slaap verstoren. De bewegingen van de dieren kunnen je slaap verstoren. Daarnaast kunnen haar- en huidschilfers ervoor zorgen dat de kwaliteit van je slaap slechter wordt.

4. In slaap vallen met de TV aan

Terwijl veel mensen de TV graag gebruiken als een soort nachtlampje, is alles behalve een aanrader. Doordat de TV aanstaat is er sprake van visuele activiteit, waardoor de hersenen actief blijven. Dit is slecht voor de nachtrust, gezien weinig hersenactiviteit juist gewenst is wanneer je wilt slapen.

5. Niet sporten voor het slapen

Je zou zeggen dat een stevig uur sporten je helpt om in slaap te vallen, maar niets is minder waar. Je spieren zijn misschien moe, maar lichaamsbeweging verhoogt je energielevel en verhoogt de lichaamstemperatuur. Het ideaal is om niet te trainen binnen drie uur voordat je naar bed wilt gaan.

6. Geen blauw licht in de slaapkamer

Geen blauw licht in de slaapkamer is te vergelijken met niet slapen met de TV aan. Mobiele telefoons, computers, digitale wekkers en allerlei andere apparaten veroorzaken blauw licht, dat zonlicht nabootst en je lichaam vertelt dat het tijd is om wakker te worden. Probeer daarom het gebruik van dit soort apparaten te voorkomen binnen een uur voordat je naar bed gaat.

Rate this post

Verstuur reactie