×

7 tips voor een welverdiende nachtrust

7 tips voor een welverdiende nachtrust

SlaapHet is al jaren bekend dat de welverdiende nachtrust van vele Nederlanders flink is verstoord. Ruim een derde van de Nederlanders heeft problemen bij het slapen. En ruim 20% van de ondervraagden zegt dat ze bijna elke dag slaapproblemen ondervinden. We slapen de laatste tijd steeds minder per nacht, dit heeft te maken met de huidige 24-uurs economie van Nederland, maar ook piekeren over werk, school, kinderen, toekomst, familieproblemen en over vrienden wordt er veel te lang over nagedacht als mensen eenmaal in bed liggen. Maar zo zijn er nog een veel meer oorzaken die meespelen een slechte nachtrust.

Er zijn hiervoor een aantal tips die je mee kan nemen om de kans op een volledige slaapcyclus van 7 à 8 uur kan behalen.

Slaapmateriaal

Een van de belangrijkste punten waar je op moet letten is je slaapmateriaal, heb je een slecht matras, deken of kussens. Dan kan het ervoor zorgen dat de slaapkwaliteit achteruit gaat. Door een matras en kussen kan je veel nek- en rugklachten krijgen, waardoor je overdag een vermoeid gevoel krijgt en nog veel meer nare bijwerkingen. Eigenlijk is dit de basis voor een goede nachtrust. Laat je goed informeren in de beddenwinkel of vraag online informatie op. Bij de aanschaf van een comfortabel Slaaploods matras kun je ook een rondleiding in de showroom krijgen.

Slaap inhalen

Het is al jarenlang een hoax waarbij wordt gezegd dat je je slaap in het weekend kan inhalen. Slaap inhalen bestaat niet, je kan wel het aantal uren aan rust die je hebt gemist verhogen. Alleen het gevaar van te lang doorslapen in het weekend zorgt ervoor dat je biologische klok in de war wordt geschopt. Als je eenmaal een slaapritme hebt opgebouwd is het verstandig om deze ook aan te houden in het weekend, ga rond dezelfde tijd slapen en sta rond dezelfde tijd op, echter kan een uurtje langer slapen geen kwaad.

Blauw licht

Vermijden van blauw licht in de slaapkamer is echt een must. Digitale wekkers, computers, maar vooral telefoons maken veelal gebruik van blauwe lichtgolven. Blauw licht bootst zonlicht na, waardoor je lichaam denkt dat het tijd is om op te staan. Vermijd dit licht een uur voordat je gaat slapen, zodat je op een natuurlijke manier in slaap valt.

Met de tv aan in slaap vallen

In slaap vallen met de tv aan is geen goed idee, door de bewegende beelden blijven je hersenen zelfs in je slaap geprikkeld, waardoor je hersenen actief blijven. Je hersenen blijven in je slaap lichtelijk actief en alleen tijdens de REM-slaap worden ze actiever, dit is een natuurlijk proces die door middel van de tv wordt verstoord.

Vermijd koolhydraten

Voor dat je gaat slapen is het belangrijk dat je eigenlijk helemaal niks eet, pak je toch wat te eten voordat je gaat slapen, zorg ervoor dat er niet veel koolhydraten in zitten, omdat koolhydraten je bloedsuikerspiegel flink omhoog laten schieten.

Sporten

Even snel sporten voor het slapen lijkt een goed idee om je lichaam in rust te krijgen, in tegendeel! Door lichaamsbeweging schiet je energielevel omhoog en zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur stijgt. Als je gaat sporten, doe dat dan minstens drie uur voordat je gaat sporten.

Alcohol

Er wordt al jaren beweerd dat alcohol een goed middeltje is om in slaap te vallen. Dit kan natuurlijk in sommige gevallen waar zijn, maar de kwaliteit van de slaap gaat hierdoor juist achteruit. Je blijft vaak nog een stuk actiever in je slaap en je wordt vaak wakker.

 

Rate this post

Verstuur reactie