×

Eerste zes minuten van levensbelang

Eerste zes minuten van levensbelang

Uit onderzoek van de Hartstichting is gebleken dat ongeveer 300 mensen per week een hartstilstand krijgen buiten het ziekenhuis. Daarnaast is gebleken dat te weinig Nederlanders acuut goed kunnen handelen. Bij een hartstilstand zijn de eerste zes minuten van levensbelang. Krijg je een hartstilstand, dan ben je afhankelijk van de mensen om je heen. Het is dan wel zo fijn dat er iemand bekwaam is om jou te reanimeren tot dat de professionele hulptroepen er zijn. Dit geldt overigens niet alleen voor iemand die een hartstilstand heeft. Ook bij brand of verstikking is het handig als er iemand in de buurt is die weet hoe hij of zij moet handelen.

 

Calamiteiten op het werk

Op het werk is het belangrijk dat er voldoende mensen zijn die een BHV cursus hebben gevolgdaed-720641_640. De brandoefening die jullie maandelijks doen is heel erg leuk, maar wat als er straks echt een keer brand uitbreekt? Er moeten dan een aantal mensen zijn die de leiding nemen en weten wat ze moeten doen. De BHV’er weet hoe hij alle mensen veilig het brandende gebouw uit moet krijgen. Daarnaast is de BHV’er degene die weet hoe hij of zij moet helpen bij ongevallen. Brandwonden, verstikking of een hartaanval, de BHV’er kan eerste hulp verlenen. Hij of zij kan tevens brand bestrijden, ongevallen beperken en alarmeren en evacueren in noodsituaties. Het is verplicht dat er een bedrijfshulpverlener in het bedrijf aanwezig is. Hoeveel werknemers over een BHV diploma moeten beschikken, is afhankelijk van de grootte van het bedrijf en de risico’s die er zijn. De kennis die je opdoet bij een BHV cursus komt natuurlijk altijd van pas. Als er wat in jouw buurt gebeurt, weet jij hoe je moet handelen en kun jij het leven van iemand redden.

 

BHV cursus

De BHV cursus bestaat uit meerdere onderdelen. je leert brand bestrijden, ontruimen, hoe je moet communiceren en levensreddende behandelingen. Tijdens de cursus ben je vooral praktijkgericht bezig en bestudeer je een klein beetje theorie. Het is belangrijker om te oefenen. Jij weet straks precies hoe je een defibrillator moet gebruiken en hoe je iemand in de stabiele zijligging legt. Een speciale ligging waardoor mensen niet kunnen stikken of hun eigen tong kunnen doorslikken. Een BHV cursus is één jaar geldig. Aangezien het hopelijk niet elke dag voorkomt dat jij iemand moet reanimeren, in de stabiele zijligging moet leggen of uit een brandend gebouw moet halen, is het belangrijk om de cursus na een jaar te herhalen. Zo houd jij je kennis up-to-date en leer je eventuele nieuwe technieken.

Rate this post

Verstuur reactie