De ellende die zeeziekte heet
Mensen met zeeziekte voelen zich doodziek. Ze worden, wanneer ze op een boot zitten, van het ene op het andere moment kotsmisselijk. Zeeziekte is geen echte ziekte maar een bewegingsaandoening. Het is erg vervelend als varen juist een van je grote dromen is. Toch is er een aantal dingen die je eraan kunt doen.
Oorzaken zeeziekte
Wanneer iemand zeeziek wordt, kloppen de bewegingen van het evenwichtsorgaan vaak niet met wat de ogen zien. Hierdoor word je misselijk. Je evenwichtsorgaan zit in je oor. Volgens je ogen beweegt een schip niet, omdat je ogen jouw positie proberen te bepalen aan de hand van het deinende schip. Je ogen ontkennen de beweging. Echter vertelt je evenwichtsorgaan je hersenen dat je beweegt. Dit zorgt voor een soort storing in je hersenen. Er zijn vier factoren voor zeeziekte. De eerste factor is de sterkte van de prikkel; hoe onrustiger de zee is, hoe groter de kans is dat je zeeziek wordt. De tweede factor is de duur van de prikkel, namelijk hoelang je de hevige bewegingen voelt. De derde factor is de richting en snelheid van de boot en dus de hevigheid van het raken van de golven. De laatste factor zijn oorzaken vanuit jezelf, namelijk hoe de staat van je lichaam op dat moment is. Als je bijvoorbeeld vermoeid bent, sterke geuren ruikt of dronken bent, is de zeeziekte heviger.
Symptomen en oplossingen
Zeeziekte wordt gekenmerkt door verschillende verschijnselen. De meest voorkomende symptomen zijn duizeligheid, misselijkheid, braken, zweten en steeds witter wegtrekken. Ook hyperventilatie kan voorkomen. Er is een aantal dingen die je eraan kunt doen. Van tevoren kun je zorgen dat je een stabiele en grote boot kiest om op te varen en dat je een plaats zoekt op het dek met de minste beweging. Zorg ervoor dat je uitgerust bent. Ga aan boord slapen wanneer de boot gaat vertrekken en lees vooral geen boek aan boord. Zorg voor voldoende frisse lucht, drink geen alcohol of koffie en eet geen zwaar voedsel. Als je misselijk wordt, drink dan niks maar eet juist iets zouts en ga vervolgens liggen met gesloten ogen. Omdat zeeziekte geen echte ziekte is, kun je het niet genezen. Wel kun je deze maatregelen nemen en eventueel van tevoren cinnarizine innemen; het goedkoopste zeeziektepilletje dat je zonder recept bij de apotheek kunt kopen.
Er zijn mensen die pas later zeeziekte krijgen, bijvoorbeeld als ze al jaren een boot hebben. Vaak gaat dit ook vanzelf weer over. Gebeurt dit niet, dan is dit erg zonde van de investering die je in je boot hebt gedaan. Mocht je op het vervelende punt komen dat de zeeziekte niet overgaat en je je boot moet verkopen, neem dan een goede scheepsmakelaar in handen.
Verstuur reactie