×

Hoe wordt Q-koorts veroorzaakt?

Hoe wordt Q-koorts veroorzaakt?

Q-koorts kan enkel op de mens overgegeven worden door dieren. De infectie kan niet van mens op mens overgedragen worden. Voor een lange periode was de oorzaak van deze ziekte niet bekend, hierdoor ook de titel Q-koorts die stamt af van Query fever. De oorzaak van de koorts is de Coxiella Burnettii bacterie. De de bacterie kan overgaan op een mens als een dier met deze bacterie is besmet.

De Coxiella Burnettii bacterie wordt in Nederland met name verspreid door geiten bovendien door schapen. De Coxiella Burnettii bacterie zit met name in het vruchtwater van het dier. De Coxiella Burnettii bacterie kan bovendien schuilen in de melk, urine of mest. Blijven leven in de buitenlucht is voor de Coxiella Burnettii bacterie geen probleem. Een persoon die lucht met de bacterie binnenkrijgt kan de koorts krijgen. Vijftig procent van de personen die met de Coxiella Burnettii bacterie besmet zijn worden niet ziek en krijgen bovendien geen kwalen.

Verschijnselen die ontwikkelen bij mensen die wel ziek worden zijn: koorts, overmatig zweten, hoesten en pijnlijke spieren. Tevens zijn er personen die een lange periode moe blijven. Pijn op de borst en veel benauwdheid zijn ook mogelijk bij de ziekte. De kans is er dan dat er sprake is van een ontstekingsreactie in een long. Indien men problemen heeft met pijn in de buik, braken en diarree kan een ontstoken lever op zijn getreden.

Er zijn personen waarbij de Q-koorts vele maanden kan duren, het gaat hier echter om twee van de gevallen. Een antibiotica kuur van een halve maand wordt voorgeschreven als Q-koorts is geconstateerd. Het is belangrijk dat een antibiotica kuur in ieder geval afgerond wordt. Tegen de pijn kan men een aspirine gebruiken. Binnen zeven tot veertien dagen herstellen bijna alle personen van Q-koorts. Men kan nog lange tijd moe blijven maar dat wordt op den duur minder.

———-

Rate this post

Verstuur reactie