×

Hoofdluis controle tijdens hoofdluiscampagne

Hoofdluis controle tijdens hoofdluiscampagne

Hoofdluiscampagne

Hoofdluis verspreidt zich in een hoog tempo vooral onder kinderen. “Controleer vaak en grijp meteen in bij ontdekking van hoofdluis. Kammen met een netenkam eventueel gecombineerd met een anti-hoofdluismiddel is een goede aanpak.” Dat is de belangrijkste boodschap van de jaarlijkse informatiecampagne tegen hoofdluis. Het informatiemateriaal is ontwikkeld door het RIVM (Rijks Instituut Voor gezondheid en Milieu) en verkrijgbaar bij veel GGD’en.

Hoofdluis controleNa de zomervakantie lijkt het er vaak op alsof er een hoofdluis epidemie is. Dat komt niet zozeer doordat hoofdluis dan meer voorkomt, maar doordat veel scholen dan luizencontroles houden. Met andere woorden: kinderen hebben vaak hoofdluis zonder het te weten. Ze besmetten zo ongemerkt andere kinderen, want hoofdluis verspreidt zich in een hoog tempo. Een kind vaak (laten) controleren is belangrijk. De kans op verdere verspreiding van de luizen is een stuk kleiner als de hoofdluis snel aangepakt wordt.

Onze drie belangrijkste campagnetips hebben we voor u uitgelicht.

Goed controleren op hoofdluis

De hoofdluis bevindt zich graag achter de oren en in de nek, de warme plekjes. U herkent de aanwezigheid van luizen aan kleine wit-gele stipjes (de neten/eitjes) die niet gemakkelijk uit het haar te wrijven zijn, omdat ze vastgeplakt zitten. Een controle dient nauwgezet te gebeuren, pluk voor pluk, met gebruikmaking van een luizenkam. Het gebruik van een goede elektronische luizenkam vergemakkelijkt het kammen. Een goede elektrische luizenkam spoort zelfs de allerkleinste luizen op en vernietigt zelfs de luizen, die niet met het blote oog niet te zien zijn. U ziet uw “vangst” en u kunt herkennen of het een volwassen of onvolwassen luis is.

Verwijderen van hoofdluis

In geval van luizen zullen deze verwijderd moeten worden met een luizen- of netenkam. Deze gebruikt u bij voorkeur op nat gewassen haar, de luizen vangt u op in een witte doek. Bij gebruik van de elektronische luizenkam, maakt u het haar juist niet nat. Omdat de luizen meteen vernietigd worden door een elektrisch stroompje hoeven de luizen niet opgevangen te worden. De elektronische luizenkam doodt echter niet de neten. Om deze te verwijderen gebruikt u speciale luizenshampoo namelijk de neten-verwijderaarshampoo, die de kleefstof van de neten oplost. Daarna kamt u met een goede metalen netenkam (geen plastic) de neten eruit.

Voorkomen van hoofdluis

Hoofdluis krijgt u altijd van een ander en als u de ander niet waarschuwt, blijf de kans op (her)besmetting bestaan. Daarom is het belangrijk dat u uw omgeving informeert. Door het gebruik van preventiespray voorkomt u ook (her)besmetting. Door te controleren met de elektronische luizenkam, de neten te verwijderen met de neten-verwijderaarshampoo en gebruik te maken van de preventiespray heeft u een adequate, simpele en snelle methode om de hoofdluis te bestrijden. Het extra schoonmaken van het huis en het extra wassen kan hierdoor achterwege blijven.

Rate this post

Verstuur reactie