×

Informatie over de ziekte van Kawasaki

Informatie over de ziekte van Kawasaki

ziekte-van-kawasakiZiekte van Kawasaki

Wat de ziekte van Kawasaki is, is voor veel mensen nog onbekend. Toch zijn er jaarlijks in Nederland ongeveer 80 kinderen die met deze ziekte gediagnostiseerd worden. In Japan is dit aantal veel hoger, hier zijn er namelijk jaarlijks meer dan 12.000 nieuwe gevallen.

Wat is ziekte van Kawasaki

Bij de ziekte van Kawasaki vindt er een ontsteking plaats op de bloedvatwand. De bloedvaten die meestal aangetast worden door de ziekte van Kawasaki zijn de kransslagaderen. Deze slagaderen voorzien het hart van bloed. In sommige gevallen kan deze ontsteking leiden tot aneurysmata, dit houdt in dat de bloedvaten ernstig verwijd worden.

De ziekte van Kawasaki is een ziekte die voorkomt bij jonge kinderen, maar als puber kun je ook te maken krijgen met de ziekte van Kawasaki. 80 van de 100 patiënten die gediagnostiseerd wordt met deze ziekte is onder de 5 jaar oud en in meer dan de helft van de gevallen is de patiënt een jongen.

Oorzaak ziekte van Kawasaki

ziekenhuis-bedWat de exacte oorzaak van de ziekte van Kawasaki is, is nog niet bekend. Wel zijn er onderzoekers die beweren dat de oorzaak van deze ontstekingsziekte bijna volledig ontdekt is. In 2014, bijna 50 jaar nadat deze ziekte voor het eerst gediagnostiseerd werd door arts Tomisaku Kawasaki, werd er bekend gemaakt dat de ziekte van Kawasaki hoogstwaarschijnlijk afkomstig is van een bacterie die in de lucht zit die vanuit China langzaam Japan binnenkomt. Zodra deze lucht Japan voorbij is, zou de bacterie nog doorwaaien naar Hawaï en naar de kunst van Amerika.

Symptomen ziekte van Kawasaki

aardbei-tongOm Kawasaki syndroom te herkennen moet er gelet worden op specifieke symptomen die bij deze ziekte horen. Zo begint de ziekte van Kawasaki met een koorts die snel stijgt en snel daalt. Deze koorts houdt minimaal 5 dagen aan. Enige andere symptomen die in de eerste twee weken kunnen optreden zijn buikpijn, overgeven en diarree.

Een ander herkenbaar symptoom is huiduitslag, deze uitslag kan lijken op mazelen, papels of roodvonk. In de meest gevallen vindt deze uitslag plaats op de romp, ledematen of bij de luier regio. Naast huiduitslag is er ook kans op bepaalde mondafwijkingen. Hieronder vallen gebarsten lippen, een aardbeien tong en een rode keel.

Rond de tweede en derde week bestaat de kans dat ook handen en voeten symptomen van deze ziekte zullen vertonen. Handpalmen en voetzolen kunnen rood worden en gaan opzwellen en na verloop van tijd zullen ze beginnen te vervellen.

Behandeling ziekte van Kawasaki

medisch-ziekteDe ziekte van Kawasaki is te genezen en meeste patiënten worden ook succesvol behandelt, echter ontstaan er in enkele gevallen hartcomplicaties waardoor de overlevingskans afneemt.

Zodra de diagnose wordt gesteld dient de patiënt direct opgenomen te worden, en gecontroleerd te worden op hartcomplicaties zijn. Om vervolgens deze complicaties te voorkomen wordt de patiënt na de diagnose direct behandelt met een hoge dosering aspirine en I.V. Gammaglobuline. Beide van deze middelen dienen om de ontsteking in het lichaam zo snel mogelijk te verminderen.

 

Rate this post

Verstuur reactie