Licht inzetten tegen depressies
Voldoende daglicht is ontzettend belangrijk voor een goede gezondheid. Daglicht heeft namelijk een positief effect op ons welzijn. Nu hier steeds meer onderzoek naar wordt gedaan, komen er ook steeds meer behandelmethodes met het gebruik van licht voor lichamelijke en geestelijke klachten naar boven. Zo ook voor depressies. Het is gebleken dat mensen die aan depressies lijden, baat hebben bij lichttherapie.
Invloed van licht op ons welzijn
Als het weer lente wordt en de zon gaat schijnen, merken we bijna allemaal dat ons humeur beter wordt. Dit is niet voor niets. Verschillende onderzoekers en verlichtingsexperts hebben aangetoond dat daglicht cruciaal is voor ons welzijn. Door daglicht verandert je stemming en functioneer je optimaal. De mens kan niet zonder daglicht. Licht heeft invloed op ons slaap-waakritme, op onze concentratie, stressgevoeligheid, eetlust en de afscheiding van allerlei hormonen. Het bepaalt hoe energiek en fit we zijn. Daglicht is de motor van onze biologische klok. Alle processen in ons lichaam hebben een ritme van 24 uur en horen precies zo te lopen met de afwisseling van dag en nacht. Dit wordt geregeld door onze biologische klok. Deze regeling in de hersenen heeft een enorme invloed op ons leven. Normaal hoort het zo te gaan dat je klok als het ‘s ochtends licht wordt een seintje krijgt zodat het lichaam extra cortisol aanmaakt. Dit is een stresshormoon dat ervoor zorgt dat je alert en actief bent. Als het ‘s avonds gaat schemeren, bevordert je klok juist de productie van het slaaphormoon melatonine waardoor je slaperig wordt.
Ontregelde biologische klok veroorzaakt depressie
Op het moment dat je biologische klok minder goed gaat werken, bijvoorbeeld in de winter, kan de aanmaak van het hormoon cortisol ontregelen. Hierdoor heb je heel de dag een slaperig gevoel en krijg je depressieve klachten. Bij sommige mensen is dit tijdelijk, de zogenaamde winterdip, maar bij sommige mensen is dit helaas blijvend. Tijdens een onderzoek naar depressies en licht is een aantal mensen met depressieve klachten iedere ochtend een uur voor een lichtbak gezet. De ene helft kreeg licht dat de biologische klok stimuleert (blauw), de andere helft kreeg licht dat niets doet voor de biologische klok (rood). 60 procent van de mensen met het blauwe licht voelde zich na een paar weken minder futloos en minder somber. Dit bleek blijvend te zijn. Van de mensen met de rode lamp was dit slechts bij 30 procent het geval.
Het is een goede ontwikkeling dat is ontdekt dat mensen met depressies, ook een winterdip, baat hebben bij lichttherapie. Deze lichttherapie wordt in de vroege ochtend toegepast, waardoor het lichaam een duidelijk signaal krijgt dat de dag is begonnen. Dit onderdrukt het slaaphormoon en zorgt voor extra energie, een betere stemming en een beter slaappatroon.
Verstuur reactie