×

Mentale stress en aanhoudende kwaaltjes lost de fysio op

Mentale stress en aanhoudende kwaaltjes lost de fysio op

Er is een nieuwe vorm van fysiotherapie in opkomst in ons land dat veel onopgeloste lichamelijk problemen mogelijk kan oplossen: de psychosomatische fysiotherapeut. Deze gespecialiseerde fysiotherapeut werkt volgens het principe dat lichaam en geest aan elkaar verbonden zijn. Los je psychische problemen op en je fysieke klachten worden wellicht ook minder.

Psychosomatische fysiotherapeut

Vooral de langdurige pijntjes waar mensen last van hebben zullen door enkel en alleen fysiotherapie niet worden verholpen. De kans is namelijk groot dat de kwaaltjes een gevolg zijn van spanning of stress. Denk bijvoorbeeld aan aanhoudende vermoeidheid, slaapstoornissen, gewrichtsklachten, hoofdpijn, lusteloosheid of duizeligheid. Heb je hier al langere tijd last van, bezoek dan eens de psychosomatische fysiotherapeut. Wat deze speciale fysio’s doen is het helpen van bewustwording van de klachten. Hoewel mensen vaak wel merken dat ze deze klachten hebben, is er ook een aantal mensen dat hier totaal geen aandacht aan besteedt. De psychosomatische fysio zal mensen hierop wijzen en hiermee aan de slag gaan. Ze geven cliënten handvatten om de spanning zelf te leren kanaliseren. Ze leren de cliënten speciale ontspanningstechnieken aan die ze zelf in bepaalde situaties kunnen toepassen. Het is zeer cliëntafhankelijk welke techniek het beste werkt voor het individu.

Oorzaak

Het gaat nog een niveau verder dan achterhalen waar de spanning zit. Als het probleem niet bij de bron wordt aangepakt, zal er nooit genezing optreden. Daarom zal de psychosomatische fysiotherapeut samen met de cliënt kijken naar alle mogelijke oorzaken van de stress. Veelvoorkomende oorzaken vaak hoge werkdruk, emotionele gebeurtenissen, relatieproblemen, ziekte, rouw of conflicten. Daar kunnen ook nog allerlei psychische stoornissen bij om de hoek kijken, zoals depressie, angststoornissen enzovoort. De psychosomatische fysiotherapeut is geen psycholoog en daarom werken zij intensief samen met psychologen en maatschappelijk werkers, zodat een behandelplan op maat kan worden gemaakt. Gezien de stijgende vraag naar deze fysio’s zal Medifit fysio Breda binnenkort ook overwegen om er één in dienst te nemen.

Rate this post

Verstuur reactie