Home / Gezondheid / Onvoldoende nachtrust is schadelijk voor pubers

Onvoldoende nachtrust is schadelijk voor pubers

Het is onderzocht dat ook pubers veel meer slaap nodig hebben dan gedacht. Een dosis gezonde slaap voor pubers is vastgesteld op gemiddeld negen uur per nacht. Een te kort aan slaap is slecht voor de schoolprestaties van de kinderen.

Voor vele ouders is het een utopie om gezag te hebben over puberende kinderen als het op slaap aankomt. De puberteit kan vroeg beginnen, maar er zitten ook laatbloeiers tussen die de puberteit pas bereiken rond hun 14e, 15e of zelfs 16e levensjaar. Vanaf die leeftijden gaan pubers ook later naar bed. Ze bieden veel weerstand als je ze uitlegt dat ze op tijd moeten gaan slapen, helaas doen ze waar ze zelf zin in hebben. Heel gek is het niet, maar in de ochtend zijn ze moe en zijn ze niet uit hun bed te branden.

Slaapritme

In de puberteit verandert er een hoop in de hormoonhuishouding, waardoor ook het slaapritme deels verandert. Dit heeft te maken met de stof melatonine die in de hersenen wordt aangemaakt. Bij volwassenen wordt deze stof op tijd aangemaakt als de biologische klok tikt, bij pubers komt dit proces later op gang, waardoor ze later moe worden. Door de vele veranderingen tijdens de puberteit heeft het lichaam veel rust nodig om te kunnen herstellen van alle gebeurtenissen van de dag ervoor.

Hormoonhuishouding

Om het proces van de melatonine aanmaak te vervroegen is het aan te raden om alle apparaten met een display uit het zicht te halen, bijvoorbeeld telefoons, tv’s, computerschermen. In deze displays zit blauw licht, wat ervoor zorgt dat de hersenen actief blijven. Rood licht zorgt weer voor de aanmaak van melatonine.

Daarnaast is het belangrijk dat er een regelmatig slaapritme wordt aangehouden. Een veranderend slaappatroon zorgt voor een ontregeling in te hersenen, wat ook resulteert in een schommeling van de hormoonspiegeling. Wanneer je ontwaakt wordt er cortisol aangemaakt, wat je wakker gevoel geeft.

Schoolprestaties verslechteren

Te weinig slaap resulteert tot slechtere schoolprestaties. Omdat het lichaam als het ware nog in een slaapstand staat, kan het de concentratie en de creativiteit belemmeren. Ze zijn daardoor sneller afgeleid en ze krijgen ook last van stemmingswisselingen, omdat ze zich verzetten tegen de slaap. Daarnaast zorgt het ook ervoor dat pubers eerder last krijgen van depressies.

Veel ouders bekommeren zich om het leefpatroon wat een puber meemaakt gedurende deze tijd. Helaas is het voor velen erg moeilijk om door te dringen bij hun kroost. Hier zijn wel een paar tips die je mee kunt nemen om het aan een puber duidelijker te maken dat de slaap hard nodig is.

Wat kun je doen

  • Leg aan de pubers uit dat ze later moe worden door veranderende hormoonspiegeling en dat negen uur slaap de minimale behoefte is om de vermoeidheid tegen te gaan in de ochtend.
  • Laat ze boeken of tijdschriften lezen in plaats van op beeldschermen kijken. Dit heeft te maken met de remmingen van de aanmaak van melatonine.
  • Laat pubers sporten, maar het is aan te raden om minimaal drie uur voor het slapengaan te stoppen, dit heeft te maken met de aanmaak van cortisol en adrenaline.
  • Koop goede slaapmiddelen, zoals een goed matras, kussens en dekbed bij slaaploods om de slaap te bevorderen.
Rate this post

About sannevermeulen

Check Also

Tricopigmentatie : De oplossing voor dames met heel dun haar

Mannen met een kaal hoofd, we draaien er ons hoofd niet meer voor om. Het …

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *