Wat te doen bij slaapproblemen: 8 tips
Iedereen heeft wel eens moeite met inslapen, maar ruim 10 procent van de Nederlanders heeft last van chronisch slaaptekort. Voor deze mensen hebben wij samen met de slaapadviseurs van Slaaploods 8 tips op een rijtje gezet om deze slaapproblemen te verminderen.
1. Contact met daglicht
Door overdag in contact te komen met zonlicht blijft je biologische klok scherp en stimuleer je de productie van het slaaphormoon melatonine. Vooral in de winter, wanneer de dagen korter zijn, is het belangrijk om zoveel mogelijk in contact te komen met daglicht. Als je overdag lang in een donkere ruimte zit, kun je de aanschaf van volspectrum daglichtlampen overwegen.
2. Dim de lichten
Nu we het toch over licht hebben: ‘s avonds in contact komen met felle lichten van bijvoorbeeld een computer kan de productie van melatonine tegengaan. Pas het lichtniveau dus aan door de lichten te dimmen en de helderheid van je scherm lager te zetten. Stop daarnaast ongeveer twee uur van tevoren met het gebruik van elektronische apparaten, zoals de televisie, laptop en smartphone.
3. Slaaphouding
Als je weet in welke houding je slaapt, kun je van tevoren maatregelen treffen om je in die houding te laten slapen. Zo kun je ook proberen om een ongunstige slaaphouding te voorkomen, zoals het slapen op de buik.
4. Overdag sporten
Door overdag in beweging te komen kun je ‘s nachts gemakkelijk slapen. Je kunt het beste ‘s middags of vroeg in de avond gaan sporten, voor minstens een half uur. Als je liever in de ochtend gaat sporten is dat ook geen probleem, maar ‘s ochtends moet je wel langer sporten om de slaapkwaliteit op een gunstige manier te beïnvloeden.
5. Geen licht in de slaapkamer
Het kleinste beetje licht in de slaapkamer kan al verstorend zijn voor de slaapcyclus. Het lampje van de televisie, een straatlantaarn of een nachtlampje: elk licht heeft een nadelig effect op de kwaliteit van de nachtrust, maar ook op het nachtelijk herstelproces van het lichaam. Zorg er dus voor dat je kamer goed is verduisterd.
6. Vermijd cafeïne
Door overdag koffie en andere cafeïnehoudende middelen te nuttigen kun je ‘s nachts moeilijk inslapen, zeker als je deze stof ‘s avonds binnenkrijgt. Ook als je overdag veel koffie of cola drinkt kun je ‘s nachts via de stresshormonen je slaap verstoren.
7. Wat te doen bij woelen
Als je niet kunt slapen en ligt te woelen, ga dan even je bed uit om iets te doen. Denk hierbij aan het lezen van een boek bij gedempt licht. Je zult gaan merken dat je toch best moe bent, waarna je kunt gaan slapen.
8. Verhelp de stress
Veel stress heeft een negatieve invloed op het slaap-waakritme, waardoor je nog veel slechter tegen stress kunt. Pak de stress daarom meteen aan, anders wordt het alleen maar erger. Doe ontspanningsoefeningen, maak je planning en ga wat bewegen. Problemen aanpakken is de beste manier om stress tegen te gaan, waardoor je al snel beter gaat slapen.
Verstuur reactie