Thuiscoaching bij een depressie
Als je depressief bent, is het moeilijk om alle ballen thuis hoog te houden. Je hebt moeite met plannen en het verzorgen van jezelf en eventuele kinderen of huisdieren. Het komt regelmatig voor dat er hierdoor uithuisplaatsingen op opnames plaatsvinden omdat er geen andere optie meer is. Ook overlast in de buurt of zwaardere problematiek zijn in dit geval vaak aan de orde. Om dit soort gevallen te voorkomen, is er nu thuiscoaching.
Hulp met praktische zaken
Wanneer de praktische alledaagse zaken niet meer lukken door problemen en je er in je eentje niet meer uitkomt, kan thuiscoaching een uitkomst bieden. Zo ook in het geval van een depressie. De thuiscoach helpt je om het dagelijkse leven weer op de rit te krijgen. Samen ga je praktisch en doelgericht aan de slag om de thuissituatie te verbeteren. Als je thuis geen overzicht meer hebt door een depressie kan je psychiater of huisarts je doorverwijzen naar een thuiscoach. Eerst krijg je thuis een gesprek met de thuiscoach om kennis te maken. De thuiscoach gaat je coachen in je eigen omgeving, met als doel het verhogen van je zelfvertrouwen zodat je de regie over je eigen leven weer terugkrijgt. Samen met de thuiscoach stel je een zorgleefplan op met wekelijkse doelen. Deze doelen zijn gericht op je dagelijkse planning, het huishouden, opvoeding, schulden en je administratie.
Sociale hulp
Als je door je depressie in een isolement zit, kan de thuiscoach je in contact brengen met lotgenoten met wie je vervolgens kunt chatten. Dit is mogelijk via de zelfhulp applicatie die de thuiscoach voor je installeert. Als je geen familie om je heen hebt die je kan helpen omdat ze bijvoorbeeld ver weg wonen, krijgt je familie van de thuiscoach tips om jou op afstand te ondersteunen. Familie kan inloggen op de zelfhulp applicatie, waarna ze jou wekelijks via deze weg kunnen ondersteunen door middel van tips van de thuiscoach. Als je in een dergelijk isolement bent geraakt dat je de deur bijna niet meer uitkomt en niemand hebt om mee weg te gaan, kan de thuiscoach je in contact brengen met een vrijwilliger die wekelijks een leuke activiteit met je doet.
Met de thuiscoach maak je afspraken over contactmomenten. Dit kan een huisbezoek zijn van de thuiscoach of communicatie via beeldcontact. Ook wordt de familieondersteuning gepland. Het fijne aan thuiscoaching is dat het maatwerk is dat per persoon verschillend wordt afgestemd. Je kunt kiezen voor een kortdurend intensief traject of een langdurig complex traject. Thuiscoaching is geschikt voor alle leeftijden en kent geen wachtlijsten.
Verstuur reactie