×

Wat is huidkanker

Wat is huidkanker

hoe-ziet-huidkanker-er-uitHuidkanker is met 40.000 nieuwe gevallen per jaar de meest voorkomende soort kanker binnen Nederland. Dit hoge aantal vastgestelde diagnoses per jaar wordt veroorzaakt door allerlei nieuwe hypes zoals zonnebaden, regelmatige bezoekjes aan de zonnebank en vakanties waarbij vooral het warme weer en de zon wordt opgezocht. Ook wordt het risico van ultraviolette straling vaker onderschat of niet serieus genomen, het gevolg hiervan is dat de maatregelen die nodig zijn om de huid te beschermen niet genomen worden.

Wat veroorzaakt huidkanker

Ondanks dat iedereen het risico loopt om met huidkanker gediagnosticeerd te worden, zijn er ook een aantal elementen die de kans op huidkanker aanzienlijk vergroten. Door rekening te houden met deze factoren kan de kans op huidkanker verkleind worden.

Een lichte huidtype (Huidtype I en II).
moedervlek-kankerEen huidtype van een lichtere kleur is gevoeliger voor ultraviolette straling. Iemand met huidtype IV is hier dan weer minder gevoelig voor, dit houdt echter niet in dat ze geheel resistent zijn voor de gevolgen hiervan.

Overmatige blootstelling aan de straling van de zon.
Regelmatig (onbeschermd) in de zon liggen, zitten of werken verhoogd het risico op huidkanker.

Blootstelling aan de zon op jonge leeftijd.
Wie als kind regelmatig volle dagen in de zon heeft doorgebracht heeft op latere leeftijd een verhoogd risico op huidkanker.

Zonnebank.
Net zoals zonnebaden heeft een zonnebank een verhoogd risico. Wie vaak de zonnebank bezoekt en vaak in de zon ligt moet de ultraviolette straling van beide bij elkaar optellen.

Soorten huidkanker

Huidkanker komt in verschillende vormen voor, drie van de meer voorkomende soorten zijn Basaalcelcarcinoom, Plaveiselcelcarcinoom en Melanoom. Hiervan is basaalcelcarcinoom de meest voorkomende en heeft melanoom jaarlijks de meeste overlijdensgevallen.

Basaalcelcarcinoom: Deze vorm van huidkanker is niet alleen de meest voorkomende maar ook de minst agressieve vorm van deze ziekte. Ruim 14% van de Nederlandse inwoners krijgt met deze vorm van huidkanker te maken, maar omdat de kans op genezing bijna 100% is is deze vorm zelden levensbedreigend.

Plaveiselcelcarcinoom: Plaveiselcelcarcinoom ontstaat uit de cellen die onder zichtbare huidoppervlakte zitten en boven de cellen waarin basaalcelcarcinoom ontstaat. Omdat deze vorm sneller groeit dan basaalcelcarcinoomis de kans op uitzaaien groter. Wanneer hier sprake van is vindt de uitzaaien als eerste plaatst in de lymfeklieren. Vanaf hier kan het uitzaaien naar andere delen van het lichaam.

Melanoom: Melanoom komt van alle soorten het minst vaak voor, echter is het wel de vorm waaraan jaarlijks de meeste patiënten aan overlijden. In 2012 waren ruim 85% van de sterftegevallen van huidkanker gediagnostiseerd met melanoom. De oorzaak hiervan is dat melanoom naar binnen groeit waardoor de kans op uitzaaien hoger is dan bij andere soorten.

Hoe herken je huidkanker

rode-vlek-huid-kankerDoor voldoende aandacht te schenken aan zichtbare veranderingen is huidkanker vroegtijdig te herkennen. Enkele kenmerken hiervan zijn wonden die lang aanwezig zijn en niet genezen, een ruwere plek die ontstaat is op de huid en niet weg gaat of een moedervlek die duidelijk zichtbare veranderingen toont. Bij twijfel wordt er ten alle tijden aangeraden om een huisarts te raadplegen.

 

Rate this post

Verstuur reactie