×

Wat is de levensduur van jouw matras?

Wat is de levensduur van jouw matras?

Weet jij hoelang je jouw matras al hebt en of deze eigenlijk niet al aan een vervanger toe is? Dit heeft niet alleen met het matras te maken, maar ook met de slaper. Het gewicht van de slaper heeft invloed op het matras, maar ook het vochtgehalte en het onderhoud van de matras. Een slecht matras kan grote invloed hebben op je gezondheid.

Maar wat is nou de levensduur van een matras?

De levensduur van een matras verschilt per type. Uitgaande van een goede kwaliteit, zoals het geval bij een Slaaploods matras, is er een klein lijstje opgesteld met de meestvoorkomende matrassen.

  • Een koudschuim matras gaat tussen de 12-15 jaar mee
  • Een polyether matras gaat tussen de 4-6 jaar mee
  • Een latex matras gaat tussen de 7-9 jaar mee
  • Een traagschuim matras gaat tussen de 8-10 jaar mee

De gemiddelde levensduur ligt dus ongeveer rond de 8 jaar.

Test jouw matras

Een slecht matras heeft invloed op je lichamelijke welzijn. Merk je dat je minder fit bent, of dat je minder energie hebt dan je gewend bent, dan kan het goed zijn dat je matras zijn goede tijd heeft gehad. Een matras kan maar liefst 70% van zijn veerkracht verliezen. Maar er zijn ook andere invloeden die het welzijn van jouw matras bepalen.

Hygiëne

Wanneer je lekker aan het slapen bent verlies je vocht. Dit kan oplopen tot ongeveer een kwart liter. Mocht je niet helemaal lekker zijn en een beetje koortsig dan verlies je nog meer. In het begin van het gebruik van de matras kan al het vocht prima verwerkt worden. Na een tijdje wordt dit lastiger waardoor het ten koste gaat van de hygiëne. Gebruikte matrassen zitten ook vol met huisstofmijt en huidschilfers. Soms kan er zelfs schimmel voorkomen, wat natuurlijk niet heel gezond is. In extreme gevallen kan het zelfs overgevoeligheid voor astmapatiënten veroorzaken.

Hou dus goed in de gaten of jouw matras al aan vervanging toe is. Dit kan een hoop lichamelijke klachten schelen. En iedereen wil natuurlijk lekker kunnen slapen.

 

Rate this post

Verstuur reactie