×

Wat te doen bij bewustzijnsstoornissen?

Wat te doen bij bewustzijnsstoornissen?

Er gebeuren dagelijks om ons heen ongevallen en jij kan dit voorval hebben gezien of je treft een slachtoffer aan bij de plaats van het ongeval. Het hoeft niet altijd voor te komen dat een ongeval tweezijdig is, maar ook eenzijdig. Verlies van het bewustzijn kan door een eenzijdig ongeval ook voorkomen.

Bewustzijn of bewusteloosheid bij een ongeval

Wanneer je een slachtoffer aantreft zijn er twee mogelijke situaties, namelijk bewustzijn of bewusteloosheid. Wanneer iemand nog bij bewustzijn is, dan kan het slachtoffer nog reageren op prikkels uit de omgeving, zo kan het slachtoffer praten, knipperen, ja of nee knikken. Er is in ieder geval nog interactie mogelijk.

Het kan ook zijn dat je het slachtoffer bewusteloos aantreft, hierbij is het slachtoffer niet in staat om te reageren op de prikkels uit te omgeving. Dan is het noodzaak om door middel van een pijnprikkel een reactie op te wekken bij het slachtoffer, als de persoon niet reageert op de pijnprikkel, dan is de persoon daadwerkelijk bewusteloos.

Verandering in het bewustzijn

Wanneer iemand bij bewustzijn is, is het belangrijk om het slachtoffer goed in de gaten te houden. Bij gevallen van drugs of alcohol kan het zijn dat het slachtoffer kan wegvallen en heel slecht reageert op prikkels. In dit geval kan je niet veel meer doen dan de aandacht te blijven wekken van het slachtoffer en als de persoon bewusteloos is, om diegene in de stabiele zijligging te leggen zodat er een vrije ademruimte ontstaat.

Oorzaken

Er zijn een aantal oorzaken die gepaard gaan met veranderingen van het bewustzijn dat zijn namelijk:

  • Epilepsie
  • Hersentumoren
  • Hersenbloedingen, CVA
  • Hoofd- en hersenletsel
  • Zuurstoftekort (koolstofmonoxide vergiftiging, shock, stoornissen in de ademhaling, luchtwegbelemmering)
  • Hartstilstand
  • Vergiftiging
  • Alcohol en drugs
  • Zwangerschapsvergiftiging
  • Suikerziekte
  • Elektriciteitsletsel

Vooraf weet je niet wat er zich heeft afgespeeld, mocht het slachtoffer kunnen reageren, vraag altijd of dat het slachtoffer weet wat er is gebeurd, om de juiste behandeling te kunnen geven. Het slachtoffer kan ook buiten bewustzijn zijn, dan is het belangrijk om te weten wat je in zo’n situatie moet doen.

Behandeling

Wanneer je op de plaats van het ongeval een bewusteloos slachtoffer treft, moet het eerst duidelijk zijn of dat het slachtoffer daadwerkelijk bewusteloos is. Door middel van een pijnprikkel kan het meteen duidelijk worden of dat het slachtoffer reageert of stil blijft liggen zonder reactie. Wanneer dit tweede het geval is, dan moeten de luchtwegen vrij worden gemaakt door middel van de chinlift of de stabiele zijligging.

Het kan altijd voorkomen dat het bewusteloze slachtoffer op de buik ligt, in dit geval moet de buik-naar-rugligging worden toegepast, zodat de luchtwegen vrij worden gemaakt. Toch moet het slachtoffer zo min mogelijk bewogen worden, aangezien je de aard van het ongeval niet weet. Mogelijk kan er nek- of wervelletsel zijn. Uiteraard moet er te allen tijde worden gealarmeerd om de hulpdiensten ter plaatse te laten komen.

 

Om verschillende handelingen zoals het vaststellen van het bewustzijn, chinlift, stabiele zijligging enzovoort uit te voeren, moet je wel in het bezit zijn van een geldig EHBO diploma. Ben je nog niet in het bezit van een geldig diploma, dan kun je altijd een veiligheidstraining volgen op verschillende locaties door heel Nederland.

Rate this post

Verstuur reactie