Wat te doen bij elektriciteitsletsel?
Door woonprogramma’s als vtwonen, Eigen Huis en Tuin en RTL Woonmagazine worden we allemaal gemotiveerd om zelf te gaan klussen. We doen bij deze programma’s leuke ideeën op die gemakkelijk lijken om zelf uit te voeren. De programmamakers houden er alleen geen rekening mee dat niet iedereen een geboren klusser is. Waarom zou John Williams het anders zo druk hebben met zijn programma Help, mijn man is Klusser? Niet omdat alle mannen handig zijn in het opbouwen van datgene wat ze daarvoor gemakkelijk hebben gesloopt. Complexe klussen, zoals het aanleggen van elektriciteit, worden door sommige doe-het-zelvers behoorlijk onderschat. Deze klussers houden er ook geen rekening mee dat werkzaamheden risico’s met zich meebrengen. Wanneer een klusser in contact komt met elektrische bedrading kan dit ernstige gevolgen hebben.
Wat is elektriciteitsletsel?
Er is sprake van elektriciteitsletsel wanneer lichamelijk letsel optreed doordat er stroom door het lichaam heen is gegaan. In de meest gevallen wordt dit veroorzaakt door onveilig klussen, maar ook defecte apparatuur kan een stroomschok geven. Daarnaast is inslag van bliksem een oorzaak van elektriciteitsletsel. Dit komt echter heel weinig voor. De gevolgen van elektriciteitsletsel zijn afhankelijk van meerdere factoren. Allereerst heeft de stroomsterkte invloed op het opgelopen letsel. Ook hebben de tijd dat iemand onder stroom heeft gestaan en de weg die de stroom in het lichaam heeft afgelegd invloed op de ernst van het letsel. Daarnaast hebben persoonskenmerken, zoals geslacht, leeftijd, gewicht en conditie invloed op de gevolgen van de elektriciteitsschok. Ongeacht de ernst van het letsel is het handig om te weten hoe je moet handelen bij contact met elektriciteit. Een veiligheidstraining is hiervoor uitermate geschikt.
De gevolgen van een stroomschok
Als gevolg van een elektriciteitsschok kunnen brandwonden optreden op de plaatsen waar de stroom is ingetreden en uitgetreden. Daarnaast kan direct contact met elektriciteit ook leiden tot ernstige onderhuidse letsels. Een onderhuidse brandwond kan ervoor zorgen dat iemand in shock raakt. Ook maakt het lichaam myglobine aan bij een onderhuidse brandwond. Deze stof is slecht voor de nieren. Verder kan er een hartstilstand optreden doordat elektriciteit door het hart van het slachtoffer is gegaan. Zelfs botbreuken zijn niet uitgesloten bij een ongeval met elektriciteit. Door een hoge spanning verkrampen spieren. In het ergste geval heeft een slachtoffer zulke heftige verkrampingen dat de botten uiteindelijk breken.
Handelen bij een elektriciteitsongeval
Ingrijpen bij een elektriciteitsongeval is niet zonder risico. Het is dan ook belangrijk om de eigen veiligheid te waarborgen. Probeer om de stroombron te onderbreken. Wanneer je niet veilig het contact kan onderbreken tussen het slachtoffer en de stroombron dan moet je de brandweer of de desbetreffende energiemaatschappij inschakelen. Wanneer het slachtoffer veilig kan worden aangeraakt moet er worden nagegaan of het slachtoffer nog ademt. Ademt het slachtoffer niet? Start dan direct met reanimeren. Schakel bij lichtere letsels de hulp in van een arts of huisarts. Brandwonden kun je zelf al wel koelen met lauw water.
Verstuur reactie