×

Aansprakelijkheid bij verborgen gebreken

Aansprakelijkheid bij verborgen gebreken

Wanneer u net een huis gekocht hebt is er natuurlijk sprake van een feeststemming. Er wordt misschien in de tuin een feestje gebouwd, en de nieuwe buren worden uitgenodigd.

Maar al gauw komt de werkelijkheid u weer tegemoet, het leven gaat tenslotte gewoon door. De verhuizing wordt georganiseerd en u gaat met uw gezin in het nieuwe huis wonen. En dan komen de verborgen gebreken pas naar voren.

Ieder huis heeft een verhaal en net als bij mensen is er soms ook sprake van schade en gebreken aan een huis. Die schade hoeft niet altijd problemen op te leveren maar ze zorgen vaak wel voor extra kosten. Wie moet die kosten dragen?

Er staat in een koopcontract vaak, maar niet altijd, een clausule die de aansprakelijkheid voor verborgen gebreken of gebreken die te wijten zijn aan de ouderdom van het gebouw afwijzen. Die clausule is natuurlijk ongeldig wanneer de verkoper bewust bekende gebreken verborgen heeft gehouden bij de verkoop. Maar dan moet dat wel aangetoond worden.

Maar u heeft als koper een verplichting die bij het kopen van gebruiksgoederen als eten en drinken normaal is, u let op de versheid van die producten. U bent als koper verplicht het huis dat u wilt kopen te onderzoeken op gebreken.

Zorg er voor dat u niet alleen staat

Verborgen gebreken zijn dus in principe voor rekening van de koper, tenzij de koper kan aantonen dat er opzet in het spel was bij het niet melden van gebreken. Maar wanneer u denkt dat een makelaar kennis had van verborgen gebreken en die ook voor u verborgen heeft gehouden, komen alle daaraan verbonden kosten voor rekening van die aannemer.

Stap nooit alleen naar de makelaar, ga er gerust van uit dat die vaker met dat bijltje heeft gehakt dan u. Een woordenstrijd op het kantoor van de makelaar heeft geen nut, het kan voor u zelfs negatieve gevolgen hebben. Zoek een advocaat met kennis van onroerend goed en die u met die kennis kan helpen bij het zoeken naar bewijsmateriaal.

De kosten van een goede advocaat worden al snel terugverdiend, niet alleen in werkelijke vergoedingen maar ook in het woongenot dat u en uw gezin gaan hebben van een woning zonder verborgen gebreken.

Rate this post

Verstuur reactie