×

Het kiezen van de juiste verlichting

Het kiezen van de juiste verlichting

Het kiezen van de juiste verlichting is één van de moeilijkste dingen bij het samenstellen van het interieur. Wanneer heb je voldoende licht? Wat voor verlichting heb je nodig om dit te bereiken en op welke plaatsen moet deze verlichting geplaatst worden?

Verlichting kan het interieur maken, maar het kan het interieur ook breken en de sfeer volledig verpesten. Het is dus slim om niet enkel vanuit een praktisch oogpunt te kijken, maar ook veel aandacht te besteden aan het decoratieve aspect van verlichting.

Verlichting plaats je dus niet zomaar. Hiervoor is in veel gevallen een passend lichtplan nodig van bijvoorbeeld fagerhult.com. komt namelijk een passend lichtplan bij kijken. Met behulp van dit lichtplan moet de juiste balans tussen donker en licht gevonden worden. Dit speelt namelijk een grote rol bij de sfeerbepaling en de warmte in de woning. Maar wanneer heb je de juiste verlichting en hoe bepaal je dit? Wij helpen je op weg!

Stap 1: Teken je woning uit

Voor het maken van een functioneel lichtplan is het belangrijk om de al ingerichte ruimte mee te nemen. Teken je woning uit in de vorm van een plattegrond, waar ook alle meubels staan getekend. Denk hierbij niet enkel aan een bank en een tafel, maar ook aan schilderijen en andere decoratie.

Stap 2: Welke functie heeft de verlichting?

In de keuken heb je andere verlichting nodig dan in je kantoor. Bedenk dus goed welke verlichting je waar nodig hebt. Zo is het fijn als je het keukenlicht kunt dimmen als je een romantisch diner hebt. Bedenk daarnaast of je bepaalde foto’s of decoratie wilt accentueren met verlichting. Wil je dat iets opvalt of juist niet?

Stap 3: Begin met basisverlichting

Met basisverlichting zorg je ervoor dat je de volledige ruimte in één keer kunt overzien. Hier worden vaak spotjes of plafondlampen voor gebruikt. Hou rekening met de dimmers! Zo kun je verlichting dimmen wanneer dit nodig is.

Stap 4: Waar heb je welke verlichting nodig?

Op de bank heb je vaak een leeslampje nodig en bij je werkplek zal een bureaulamp gewenst zijn. In een duister hoekje in de kamer kun je een leuke schermlamp plaatsen. Zo creëer je de ideale balans tussen licht en donker. Wil je bepaalde familiefoto’s of kunstwerken graag onder de aandacht brengen? Dan kun je hier leuke accentverlichting voor gebruiken.

Rate this post

Verstuur reactie