×

Luchtdicht bouwen met dampdoorlatende bouwfolie

Luchtdicht bouwen met dampdoorlatende bouwfolie

In de woningbouw zien we steeds meer de ontwikkeling dat woningen energiezuinig en duurzaam moeten zijn. De laatste trend is bijvoorbeeld dat woningen niet meer worden aangesloten op het gasnet maar dat er sprake is van stadsverwarming. Deze woningen hebben ook geen CV-installatie meer. Het warme water wordt centraal geleverd en koken doen we op stroom.

Onleefbaar

Het idee erachter is dat centraal aangelegde verwarmingssystemen een hele wijk kunnen verwarmen en dat dit energiezuiniger is dan in elk huis een aparte verwarming. Om het energiegebruik nog verder terug te dringen is passief of luchtdicht bouwen een andere trend. De gedachte is hier dat de tocht wordt tegengegaan en een woning hierdoor zijn warmte zoveel mogelijk vasthoudt. Tegelijkertijd moet er wel geventileerd worden want een huis zonder ventilatie is onleefbaar. Er ontstaan dan allerlei problemen met vocht en schimmelvorming in huis, wat slecht is voor onze gezondheid.

Speciale bouwfolies

Om toch luchtdicht te bouwen en tegelijkertijd de ventileren worden tegenwoordig speciale dampdoorlatende bouwfolies gebruikt. Deze folies zijn zo ontworpen dat ze alle openingen in een constructie afdekken, maar dat vocht wel van binnenuit naar buiten kan ontsnappen. Het resultaat is een passieve woning, maar wel eentje met frisse lucht. Het ontwikkelen van deze folies is een complexe zaak en dus niet elke folie kan worden gebruikt om luchtdicht te bouwen en ventilatie te openen. Wie bijvoorbeeld zijn dak vernieuwt en goedkope landbouwfolie gebruikt maakt een grote fout en brengt zijn gezondheid in gevaar. Professionals kiezen daarom voor professionele kwaliteit die in Nederland bij gespecialiseerde leveranciers verkrijgbaar is.

Rate this post

Verstuur reactie