×

Oudere woning isoleren – behandel preventief tegen houtworm

Oudere woning isoleren – behandel preventief tegen houtworm

Oudere woning isoleren – behandel preventief tegen houtworm

Vandaag is iedereen zich meer en meer bewust van de noodzaak te zorgen voor een spaarzaam energiebeleid. Ook in huis.

Goed isoleren is de nieuwe norm

Nieuwe woningen worden uiteraard vanaf de eerste bouwsteen voorzien van voldoende isolatie, waardoor er zelfs lage-energie-woningen, nul-energie-woningen en zelfs passief-woningen zijn ontstaan, maar ook de oudere woningen worden vandaag de dag volop aangepast om beter te isoleren, met als doel uiteraard minder energie te verbruiken.

Dat is uiteraard zeer interessant, maar bij oudere gebouwen zijn er wel enkele zaken in acht te nemen. Bij veel oudere woningen zijn de daken totaal niet geïsoleerd. Wanneer men op zolder komt, kijkt men rechtstreeks naar de onderkant van de pannen, en ziet men af en toe zelfs het daglicht tussen de dakpannen door. Men kan zich dus zeer goed voorstellen welk warmteverlies er zich hier voordoet, maar het had ook een nut. Op die manier was er ook voldoende ventilatie om het hout droog en gezond te houden, en zicht om de dakbalken in het oog te houden op eventuele lekken en de aanwezigheid van houtinsecten zoals houtworm, want dakbalken hebben daar een grote aantrekkingskracht toe.

In de natuur komen houtinsecten en houtworm volop voor waar zij de belangrijke taak hebben dood hout af te breken door het op te eten. Plus, vochtig geworden hout door een lek gaat schimmelen, en trekt weer andere specifieke houtinsecten aan om er hun eitjes te leggen, waaruit houtworm komt. Zolang men dus een goed zicht heeft op deze balken, kan men het hout regelmatig inspecteren op deze problemen.

En daar wringt nu net het schoentje…

Vochtig hout trekt de larven van de grote houtwormkever aan

Die oudere huizen worden nu ook geïsoleerd om de warmte binnen te houden, maar om dit volledig condensvrij te houden, is niet zo gemakkelijk. Wanneer er wel condensatie ontstaat, wordt het houtwerk vocht, en gaat het schimmelen. Beschimmeld hout trekt nu net één van de meest geduchte houtinsecten in ons land aan, de Grote Houtwormkever.

De grote houtwormkever, een geduchte vijand voor uw houtwerk

De larven van de grote houtwormkever worden tot 11mm groot en doen er tot 10 jaar over om terug te verpoppen tot insect, terwijl het zich al die 10 jaar tegoed doet aan hout, het liefst kernhout van bijvoorbeeld vochtige en beschimmelde dakbalken. Op die 10 jaar eten zij zo hele stukken dakbalk gewoon weg!

Preventie behandelen tegen houtworm

U kunt dit probleem vermijden, en uw houtwerk vrijwaren voor vervelende houtetende insecten door het preventief te laten behandelen tegen houtworm, voordat u de isolatie aanbrengt. Afhankelijk van de manier van bestrijden, geniet u zelfs van een garantie van 15 of 30 jaar op het behandelde houtwerk! Op die manier hoeft u zich geen zorgen te maken voor uw woning.

Houtworm, een geduchte vijand voor uw houtwerk in huis !
Houtworm, een geduchte vijand voor uw houtwerk in huis !
Rate this post

Verstuur reactie