×

Wanneer is een kindsdeel opeisbaar?

Wanneer is een kindsdeel opeisbaar?

Wat is een kindsdeel?

Een kindsdeel is het deel wat ieder kind, normaal gesproken, erft bij overlijden van een ouder. Zijn er vier kinderen en is de andere ouder nog in leven? Dan is het kindsdeel een vijfde van de nalatenschap. Als beide ouders overleden zijn wordt het dus een kwart. Zijn de ouders in gemeenschap van goederen getrouwd, dan ligt de zaak anders. De helft is dan van de overgebleven ouder. De kinderen erven in dit geval dus een stuk minder: de overgebleven helft wordt dan door de erfgenamen gedeeld.

Een kindsdeel is overigens niet het deel waar u altijd recht op heeft. Mocht u bijvoorbeeld onterfd zijn, dan heeft u alleen recht op uw legitieme portie. Dit is de helft van het kindsdeel.

Wanneer heeft u recht op uw kindsdeel?
Zolang beide of één van de ouders leven, kan een kind nooit zijn kindsdeel opeisen!
Na het overlijden van één ouder blijft het kindsdeel beschikbaar voor de overgebleven ouder. De kinderen zijn op dat moment schuldeiser geworden. Het geld opeisen is in de meeste gevallen niet mogelijk. Alleen wanneer beide ouders overleden zijn, wordt de erfenis ook werkelijk uitgekeerd.

Soms wordt er gedacht dat men het deel op kan eisen als de vader of moeder opnieuw trouwt of gaat samen wonen. Dit is echter niet het geval. Als er sprake is van een testament kunnen er uitzonderingen zijn.

Wel of geen advocaat?
Om zeker van uw zaak te zijn, is het verstandig om contact op te nemen met een advocaat. Hij of zij kan voor u uitzoeken wat voor u mogelijk is. Raadpleeg allereerst het testament om er achter te komen welke bepalingen zijn opgenomen. Zo zou het mogelijk kunnen zijn dat u uw kindsdeel op mag eisen als de overgebleven ouder hertrouwt of als er financiële noodzaak is. Zonder testament, dus wanneer de wettelijke bepalingen gelden, is opeisbaarheid een stuk kleiner. Een advocaat kan u in deze gevallen met raad en daad bijstaan.

Rate this post

Verstuur reactie