×

Drie vormen van cybercrime

Drie vormen van cybercrime

Tegenwoordig gebeurt bijna alles digitaal. Dit is een positieve ontwikkeling omdat alles sneller en goedkoper kan gebeuren. Maar helaas zit er ook een negatieve kant aan vast. Omdat veel belangrijke dingen digitaal gebeuren, heb je de kans dat je het slachtoffer wordt van cybercriminaliteit, oftewel cybercrime. We bespreken de drie grootste cybercrime gevaren van het moment.

Gijzelsoftware
Iets wat steeds meer voorkomt, is het gijzelen van software. Dit wordt ook wel ransomware genoemd. Het is een van de grootste online bedreigingen van het moment. Cybercriminelen besmetten een computer met een code die ervoor zorgt dat de computer op slot gaat. Bestanden worden versleuteld. Pas wanneer de eigenaar losgeld betaalt, worden de bestanden weer vrijgegeven. Naar schatting werd er vorig jaar 1 miljard dollar verdiend aan gijzelsoftware. Maar hoe wordt je computer gegijzeld? Hackers verspreiden de gijzelsoftware via e-mails. De mails worden naar een enorme lijst met adressen over de hele wereld gestuurd. De mails bevatten een bijlage waarin de software verstopt zit. Zo’n bijlage kan van alles zijn, maar vaak is het een link waarmee je bijvoorbeeld een zogenaamde prijs kunt verzilveren. Open dus nooit e-mails of links die je niet vertrouwt.

Phishing
Phishing is een andere vorm van cybercriminaliteit, maar heeft hetzelfde doel als ransomware; mensen oplichten. Met phishing krijg je zogenaamd van jouw bank een e-mail waarin wordt gevraagd in te loggen. Wie op deze link klikt en op de nagebouwde site van de bank in kwestie zijn gegevens invoert, geeft de criminelen vrij spel om zijn bankaccount te plunderen. Deze vorm van internetfraude wordt ook gebruikt om andere privégegevens, zoals pincodes, wachtwoorden en dergelijke, af te troggelen. Phishing kan ook worden opgevolgd door een telefoontje van de criminelen wanneer je niet op de e-mail reageert. Geef dus nooit persoonlijke gegevens door via e-mail of over de telefoon.

Internet of things

Niet alleen mensen zitten tegenwoordig op internet, ook apparaten, machines, auto’s, koelkasten enzovoorts zijn online. Al deze dingen kunnen met internet worden verbonden. Dit wordt ook wel internet of things genoemd. Dit biedt enorm veel mogelijkheden, maar het maakt onze omgeving wel erg gevoelig voor online inbraken en inbreuk op privacy. Zo kunnen hackers bijvoorbeeld inbreken in een rijdende auto om vervolgens de remmen te blokkeren. Een ander voorbeeld is een slimme koelkast die gelinkt is aan Google Calendar om hierin boodschappenlijstjes te maken. Via een aanval op de koelkast kunnen de inloggegevens van je Google account worden gestolen.

Als je een eigen bedrijf hebt, is het van belang dat je je personeel goed inlicht over de verschillende vormen van cybercrime om virussen en online inbraken buiten de deur te houden. Ook is het belangrijk om de computers en andere apparatuur hier goed tegen te beveiligen. Wil je dat de computers in jouw bedrijf goed beveiligd zijn en blijven en heb je hier zelf niet erg veel verstand van? Schakel dan Ritchie Solutions in om de IT-infrastructuur aan te leggen, te beheren en te beveiligen.

Rate this post

Verstuur reactie