×

Kunstenaars kiezen voor acrylverf

Kunstenaars kiezen voor acrylverf

Voordelen acrylverfBen je een kunstenaar? Dan heb je vast weleens acrylverf gebruikt. Dit is namelijk een sneldrogende verfsoort, welke bestaat uit pigmentkorrels (kleuren) en een bindmiddel. Daarnaast is het een verf op waterbasis. Maar waarom is acrylverf in vergelijking met andere verfsoorten eigenlijk zo bijzonder? Nou, dit heeft te maken met de snelle droogtijd. Hieronder zullen we deze droogtijd als ook andere voordelen kort beschrijven.

Voordelen van acrylverf

Zoals al werd beschreven gaat het om een verf, welke voornamelijk bestaat uit water. Wanneer het water verdampt zal er een kunststof elastische laag overblijven. Deze kan goed tegen vocht, grote verschillen in temperatuur, droogte en licht. Dit betekent dus ook meteen dat je schilderij een langere levensduur zal hebben, omdat deze door de acrylverf als het ware wordt beschermd. Ook is het belangrijk om te weten dat acryl vaak donkerder opdroogt. Hierdoor kunnen de kleuren na het opdrogen van de verf veranderen.

Een ander groot voordeel van acrylverf is dat je deze eenvoudig kunt mengen met andere materialen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mediums, waarmee je de textuur van de verf kunt veranderen. Tenslotte is deze verf ontzettend voordelig. Zo kun je al tubes halen voor maar een paar euro.

Zijn er ook nadelen?

Jammer genoeg wel. Zo is het bijvoorbeeld lastig om acryl te verwijderen wanneer deze volledig is opgedroogd. Het is daarom verstandig om je penselen, welke je hebt gebruikt tijdens het schilderen, meteen in water te zetten. Wanneer je dit niet doet kunnen deze kapot gaan. Daarnaast hebben de meeste acrylverven niet een hele hoge glans, welke olieverf bijvoorbeeld wel heeft. Je acrylverf schilderij toch een mooie glans geven? Dan is het verstandig om het schilderij te vernissen. Het is verstandig om dit buiten te doen of in de schuur, want vernis heeft een sterke geur. Net als de verf zal vernis je schilderij beschermen tegen invloeden van buitenaf.

5/5 - (1 stemmen)

Verstuur reactie