×

Vocht in de knie

Vocht in de knie

pijnlijke-knieHeb je een gekke beweging gemaakt, onlangs gesport of een misstap gedaan? Zit je nu met een dikke knie oftewel vocht in de knie?

Vocht in de knie komt veel voor. In de medische wereld wordt dit ook wel knie effusie genoemd. Het vocht veroorzaakt een zwelling waardoor je knie dikker wordt. Dit kan gepaard gaan met roodheid maar hoeft niet perse. Sommige mensen kunnen ook vocht in de knie krijgen door artrose. Artrose is een reumatische aandoening waarbij er een ontsteking ontstaat aan de gewrichten.

Waar komt het vocht vandaan

knie-pijnHet vocht wat geproduceerd wordt rond de knie wordt door het lichaam aangemaakt en dient ter bescherming en behandeling. Tevens is er in veel gevallen pijn aanwezig. Het buigen van de knie kan moeizaam gaan en als heel pijnlijk worden ervaren. Ook staan op een been waarbij er vocht in de knie zit kan als onmogelijk worden beschreven. De pijn overheerst dan te veel.

Wat kun je er aan doen?

Rust nemen is het beste. Zwellingen kun je vaak verminderen door ze te koelen. Blijft de zwelling aanwezig naar een paar dagen dan is het raadzaam om een arts te raadplegen. Soms kan het nodig zijn om röntgenfoto’s te laten maken om te zien of er niet iets ernstigs aan de hand is. Dit hangt uiteraard samen met wat er aan vooraf is gegaan. Ook als je het niet vertrouwd dan is contact met een huisarts aan te raden. Ben je niet in staat om jezelf te verplaatsen dan kun je ook de huisarts vragen om op huisbezoek te komen.

Hoe kun je het voorkomen

tennis-knieVoorkomen is beter dan genezen. Door regelmatig te sporten en met mate te sporten kunnen veel blessures voorkomen worden. Ook een goede warming-up en cooling-down kunnen blessures helpen voorkomen. Sommige sporten zijn meer belastend voor het kniegewricht. Heb je vaker last van vocht in je knie dan kun je deze sporten beter mijden. Sporten waarbij het kniegewricht meer belast wordt zijn: Basketbal, hardlopen, Tennis en andere sporten waarbij je kunt springen of een draaiende beweging kunt maken met het bovenlijf.

Laat blessures altijd genezen voordat je weer aan de slag gaat. Ben je wat ouder dan kan gewrichtslijtage ook een rol gaan spelen. Zorg voor gezonde voeding en een goede balans. Voorkom overgewicht omdat hierdoor de kniegewrichten ook zwaarder worden belast.

Rate this post

Verstuur reactie