×

Kleding maken de man

Kleding maken de man

Iedereen heeft zijn kledingkast volhangen met allerlei verschillende kledingstukken, casual, sportieve kleding maar ook kleding voor nette of zakelijke gelegenheden. Dat lijkt vanzelfsprekend dat dit ook in de kledingkast ligt, aangezien je te maken krijgt met verschillende gelegenheden waar je je naar behoort te kleden. Iedereen heeft een eigen kledingstijl en dat is maar goed ook, als iedereen er hetzelfde bij zou lopen zou het een saaie wereld zijn.
Het is uit onderzoek gebleken dat je meer succes en serieuzer wordt genomen als je de juiste kleding draagt bij de gelegenheid waarin je je bevind dan wanneer je ongepaste kleding draagt. Een sollicitant in een trainingspak wordt bij voorbaat niet serieus genomen.

Je kledingstijl

Kleding heeft te maken met je cultuur, ras, de doelgroep tot wie je wilt behoren en interesses voor mode. Dat maakt wie je bent, daarom ben je uniek. Dit kan je gebruiken om je carrière te bevorderen en daarom kun je met kleding jezelf verkopen aan de persoon tegenover je. Je legt precies de nadruk op je kwaliteiten om je te onderscheiden van de rest. Wanneer je aan het werk bent kan je werkgever geschreven regels hebben over de klederdracht binnen het bedrijf, soms zijn dit ongeschreven regels, maar daar kan je vaak al snel achter komen als je bekend bent met de bedrijfscultuur.

Sollicitatiegesprek

Als je gaat solliciteren heb je vaak al een idee wat voor soort bedrijf het is en in welke branche ze werkzaam zijn. Je kan je ook nog verder inlezen op de website over de bedrijfscultuur, dit kan je vaak aan de website zien en het taalgebruik op de website zelf. Het meest veilig is om een wit of een licht gekleurd, effen overhemd te dragen voor alle zakelijke gelegenheden. Desnoods helpt een colbert om je nog netter te kleden, zonder dat het overdressed is. Elk bedrijf heeft een andere bedrijfscultuur en het is belangrijk om je aan te passen aan het bedrijf.

Kleurgebruik

Als je naar een belangrijk gesprek gaat is het ook belangrijk om te letten op de kleuren. Met donkere kleuren speel je op veilig, maar kan ook saai zijn. Met fellere kleuren val je meer op, maar dit kan ook een dooddoener zijn. Dit kan te maken hebben met de situatie waarin je je bevind. Donkerblauw of donkergrijze kleuren stralen een zakelijke houding uit. Deze zijn bij uitstek geschikt om te dragen voor een sollicitatie. Een rode kleur oogt agressief, maar kan goed uitpakken als je bij een serieus gesprek moet zijn waarbij je je positie moet verdedigen. (niet geschikt voor sollicitaties) Zwart is altijd een veilige kleur, maar kan nogal afstandelijk werken. Bruin is een neutrale kleur, maar komt redelijk casual over plus het is moeilijk te combineren met andere contrasterende kleuren, vaak gebruiken in combinatie met neutrale kleuren dus.

Kledingfouten

In het verleden is gebleken dat niet iedereen de kledingvoorschriften zo nauw nam, dus zijn er een aantal punten die je moet vermijden om een negatief gesprek te voorkomen. Als man heb je beperkte keuze als het gaat om kleding. Draag een nette broeksriem, neutrale sokken en kies voor een paar nette zwarte schoenen.

  1. Ongestreken of gekreukte overhemden en ongepoetste schoenen.
  2. Te korte broek, te korte sokken, waardoor de huid van de benen zichtbaar wordt.
  3. Een stropdas met patroontjes die uit de toon valt bij de rest van de kleding, zoals de schoenen, broek en overhemd.
  4. Roos of schilfers van de huid of gel op een overhemd of colbert
  5. Accessoires: een plastic horloge, een plastic tas of ongepaste ketting en armband, pinkringen en andere sieraden.Sollicitatiegesprek

Dit zijn een aantal kledingtips die je mee kan nemen als je een belangrijk gesprek hebt. Het is niet alleen de persoon die zich kan onderscheiden, maar ook de kleding maken de man!

Rate this post

Verstuur reactie