×

Bekende Nederlandse klassieke pianisten

Bekende Nederlandse klassieke pianisten

Piano spelen: de een doet het als hobby, de ander heeft er zijn of haar beroep van gemaakt. Het toetsinstrument met 88 toetsen wordt hoe dan ook graag bespeeld. Niet voor niets laten trotse eigenaren bij verhuizingen hun geliefde piano’s door speciaal pianovervoer meeverhuizen. Er mag tenslotte niets met de schitterende piano gebeuren. Nederland telt naast een groot aantal hobbyisten, ook vooraanstaande klassieke pianisten. In dit artikel wordt u meegenomen in de wereld van pianisten Ronald Brautigam, Wibi Soerjadi en Willem Brons.

1: Ronald Brautigam

De meest belangrijke klassieke pianist van Nederland is Ronald Brautigam. De in 1954 in Amsterdam geboren pianist heeft een indrukwekkende techniek waar menig klassiek pianist jaloers op is. Daarnaast beschikt Brautigam over brede kennis van de pianoliteratuur die door de eeuwen heen is ontwikkeld.

Ronald Brautigam begon zijn klassieke muziekcarrière in Amsterdam. Hij studeerde daar aan het Sweelinck Conservatorium. Vervolgens verhuisde Brautigam naar Londen om te studeren bij John Bingham. Na Londen besloot Ronald om in de Verenigde Staten te gaan studeren bij Rudolf Serkin. Het repertoire van Brautigam is hierdoor zeer groot. In 1984 ontving Ronald de kroon op zijn werk: de Nederlandse muziekprijs. Dit is de hoogste waardering die de klassieke pianist kon krijgen.

2: Wibi Soerjadi

Een van de meest bekende klassieke pianisten van Nederland is Wibi Soerjadi. Hij is bij het Nederlandse publiek niet alleen bekend vanwege zijn muzikale talent, maar ook door televisie.

Zo nam Wibi in 2011 in het tv-programma Onder Wibi’s vleugels, zes personen onder zijn hoede. Al deze personen hadden het talent om professioneel pianist te worden, maar het leven van deze personen kreeg een andere wending. In het tv-programma gaf Wibi deze personen masterclasses. Naast het tv-programma, is er ook een documentaire gemaakt over het leven van Wibi Soerjadi als klassiek pianist.

Het talent van Wibi Soerjadi kwam al op jonge leeftijd naar voren. De in 1970 in Leiden geboren klassieke pianist won als kleine Wibi de eerste prijs bij het Prinses Christina Concours in Den Haag. Ook won hij in Nederland de eerste prijs bij de Eurovision Competition for young musicians. Net als Ronald Brautigam heeft Soerjadi in Amsterdam gestudeerd bij Jan Wijn aan het Sweelinck Conservatorium. Hij deed hier vroegtijdig eindexamen en haalde hiervoor maar liefst een tien!

3: Willem Brons

Naast de meest belangrijke en een van de meest bekende pianisten wordt nu pianist Willem Brons verder uitgelicht. Hij wordt gezien als een van de meest veelzijdige pianisten van Nederland.

De in 1938 geboren pianist volgde twee studies tegelijkertijd. Zijn eerste studie was gericht op de piano. Willem Brons studeerde hiervoor aan het toenmalige Amsterdamse Muzieklyceum. Daarnaast studeerde hij orgel bij Piet Kee. Hij vergrootte zijn kennis en talent door in Genève te gaan studeren bij Louis Hiltbrand. Het repertoire van Willem Brons bestaat uit Beethoven, Bach en Schubert. Hiermee heeft Brons niet alleen in Nederland naam gemaakt, maar ook internationaal.

Rate this post

Verstuur reactie