×

De digitale piano vs het keyboard

De digitale piano vs het keyboard

In deze moderne en digitale tijd worden voor steeds meer dingen een alternatief bedacht. De piano werd daar niet voor uitgezonderd. Er worden steeds meer alternatieven voor de ouderwetse piano bedacht. Zo zijn er tegenwoordig keyboard en digitale piano’s, maar piano’s ook piano’s op je mobiele telefoon en op je PC. Maar wat is nu eigenlijk de beste? Natuurlijk kan geen van bovenstaande alternatieven op tegen de originele piano, maar ze schelen wel veel in prijs en piano onderhoud.

Mensen hebben het liefst een instrument dat het best bij ze past. Om deze reden komt in dit artikel naar voren welk instrument het best bij jou past, gebaseerd op jouw wensen.

Digitale piano: vervanger van de akoestische piano

De digitale piano was oorspronkelijk ontwikkeld om de klank en het gevoel van een akoestische piano na te spelen, met hiernaast een aantal extra functies die alleen op een digitale piano beschikbaar zijn. De digitale piano werd voor het eerst populair in de jaren tachtig, wanneer MTV doorbrak en een flinke draai gaf aan het muziektijdperk. Terwijl erg veel artiesten liever gebruik maakte van de akoestische piano, werd de digitale piano steeds vaker en vaker gebruikt, gezien muziek steeds meer gedigitaliseerd werd. Deze digitale tonen namen zeer veel mogelijkheden met zich mee, terwijl ze ook hetzelfde als een akoestische piano konden doen.

Het keyboard

Rond dezelfde tijd tijd dat de digitale piano populair werd, maakte het keyboard ook een enorme doorbraak. Het keyboard was bedoeld als een goedkopere variant van de digitale piano. De twee instrumenten zijn van elkaar te onderscheiden als het gaat om gevoel. Zo is het keyboard veel lichter, terwijl de toetsen van een digitale piano veel zwaarder te bespelen zijn. Daarnaast zijn keyboard kindvriendelijker er wordt er meer aandacht besteed aan de digitale extra’s, in plaats van het nabootsen van de akoestische piano.

Welke past het best bij mij?

Nu je een idee hebt van de oorspronkelijke bedoeling van de twee instrumenten, kun je begrijpen dat het toch zeer verschillende instrumenten zijn. Als professioneel pianist zou het onlogisch zijn om een keyboard boven een digitale piano te kiezen. De digitale piano speel veel meer als een akoestische piano. Daarnaast is oefenen op een keyboard geen aanrader wanneer je graag je piano skills wilt verbeteren, gezien het gevoel niet met elkaar te vergelijken is. Er is dus eigenlijk maar één specifieke groep die hun geluk beter kunnen testen met een keyboard. Dit zijn de twijfelaars en beginners die nog niet zeker weten of ze verder willen gaan met een pianocarrière of gewoon een keyboard voor het plezier willen gebruiken. Wanneer je zeker weet dat je je pianocarrière naar een hoger niveau wilt tillen, kun je de stap naar een digitale of akoestische piano zetten.

Rate this post

Verstuur reactie